Feestelijke start Duurzaam (t)huis Twente

Noabers op de bres voor duurzame woningen.Twentse huiseigenaren kunnen terecht bij wooncoach voor gratis en deskundig woningadvies.

Dinsdagmiddag 12 april is in De Houtmaat in Hengelo Duurzaam (t)huis Twente officieel gelanceerd door de voorzitter van de stichting, de Wierdense wethouder Theo de Putter. Duurzaam (t)huis Twente is een stichting die huiseigenaren wil helpen bij vragen over hun woning en hen belangeloos duurzaam advies wil geven. In elke gemeente zijn een aantal wooncoaches actief.

“We kunnen trots van start gaan.” Na die woorden van De Putter klonk er volop applaus van de circa 150 aanwezigen tijdens de uitreiking van de certificaten aan de wooncoaches en partnerbedrijven. Duurzaam (t)huis Twente is een initiatief van de 14 Twentse gemeenten. Binnen Duurzaam (t)huis Twente werken ruim 40 wooncoaches samen met de lokale overheden, zo’n 45 partnerbedrijven en uiteenlopende lokale initiatieven. De Putter: “We gaan uit van de vragen en behoefte van de woningeigenaar. Dat maakt deze stichting uniek.”

Woningeigenaar centraal

Het plan voor deze opzet ontstond vorig jaar. Theo de Putter: “De meest briljante pass in het voetbal ziet er simpel uit. Met dit plan is dat ook zo, het is een eenvoudig plan. Maar doe het maar eens. Hoe zet je de woningeigenaar daadwerkelijk centraal? De uitwerking ervan zien we vandaag.” In alle gemeenten staan wooncoaches paraat. Dit zijn veelal ervaringsdeskundigen met kennis op het gebied van wonen, techniek en duurzaamheid. De afgelopen maanden zijn ze opgeleid en inmiddels klaar om op pad te gaan. Concreet betekent dit dat ze, op verzoek van huiseigenaren, op bezoek komen om te luisteren naar woningvragen en meedenken in oplossingen.

Samenwerking

De stichting werkt samen met diverse partners waaronder een aantal uitvoerende bedrijven. Deze bedrijven hebben samen afspraken gemaakt over de duurzame kwaliteit die ze gaan leveren en de manier waarop ze samenwerken om beter aan de wensen en behoeften van de woningeigenaren tegemoet te komen. Huiseigenaren kunnen, na een gesprek met een wooncoach, bij de aangesloten bedrijven offertes opvragen. Dit kan voordelen opleveren. De huiseigenaar blijft echter altijd vrij in zijn keuze. Dennis ter Beke, eigenaar van een van de participerende bedrijven: “We willen huiseigenaren iets extra’s bieden, op een onafhankelijke manier. Woningeigenaren hebben veel vragen en er zijn ook veel partijen waardoor ze door de bomen het bos niet meer zien. Een wooncoach kan hen helpen bij het vinden van de juiste weg.”

Over Duurzaam (t)huis Twente

Duurzaam (t)huis Twente is een stichting die tot doel heeft huiseigenaren belangeloos te helpen bij hun vragen over hun woning. Woonvragen die huiseigenaren kunnen voorleggen aan de wooncoaches gaan bijvoorbeeld over wooncomfort, energie, verbouwen en onderhoud of langer thuis wonen. Huiseigenaren kunnen voor meer informatie terecht op de website www.duurzaamthuistwente.nl. Via het centrale telefoonnummer 088 1850130 kan een afspraak met een wooncoach worden gemaakt voor een gratis en deskundig advies.