Ga op pad! Muzikale en culturele tips in Enschede

07 april 2017

Heb jij je dagen nog niet volgeboekt met uitjes in Enschede? Wij helpen je graag op weg en hebben een aantal leuke activiteiten voor je verzameld.

In de bruisende binnenstad…

Voor de kunstliefhebbers: tentoonstelling Wasteland

Op zaterdag 8 april wordt de tentoonstelling Wasteland van Annemieke Alberts geopend in Villa de Bank.

Bij welke groep hoor je? In welk systeem pas je of wil je passen? Annemieke Alberts vertaalt deze vragen naar geschilderde ruimtes, die je doen herinneren aan musea, fabriekshallen en kerken. Tegelijk doorbreekt Annemieke Alberts de bestaande structuren door muren uit te breken, bruggen te bouwen en vluchtroutes te creëren. 

De opening begint om 16.00 uur en duurt tot 18.00 uur.

 

Nog meer kunst: How on earth should this be art?

Kunnen kunstwerken ook geen kunst zijn? Gastcurator Tinkebell vindt dat het de context is die de kunst bepaalt en stelde daarom de expositie How on earth should this be art? samen. Van 8 april tot en met 2 juli kun je onder andere kijken naar kinderen die een boomhut bouwen, een excursie naar de Zuidas, een zelfgefokt kippenras en een radiostation.

Het boomhuttenmeisje, Tessa Hendriks, gaat met een heleboel kinderen een boomhut bouwen. Heb jij materialen over voor een boomhut? Deze kun je vanaf 8 april langsbrengen aan de Langestraat. Moritz Ebinger gaat, in samenwerking met TV Enschede FM, elke week radio maken. Hiervoor nodigt hij iedereen uit om mee te doen. JIJ de kunstenaar, JIJ de wetenschaper, JIJ de muzikant; op deze thematiek mag je geluidbijdrages aanleveren om te laten horen op Radio Concordia: nooit gehoord-soms gestoord. Wil je iets aanleveren, mail dan naar moritz.ebinger@planet.nl.

 

Voor de theatertijgers:  ‘Alle woorden zitten nog in mijn hoofd’

Theatermakerij Enschede en Academia Musica slaan de handen ineen en geven op 8 april een preview van de voorstelling Alle woorden zitten nog in mijn hoofd. Deze voorstelling wordt ook op 4 mei gespeeld in de Synagoge, in het kader van Theater Na de Dam.

Met de voorstelling wordt de Tweede Wereldoorlog herdacht. Tijdens de ontwikkeling van de voorstellingen interviewden de jonge spelers ouderen die de Tweede Wereldoorlog in Enschede meemaakten als kind. Spanning, avontuur, humor, heimwee, verdriet en angst worden voelbaar in de scènes.

De voorstelling is tot stand gekomen door bijdragen van Marieke Hagemans, Karine Roldaan, André Kerver, Maarten van de Velde, Gijs van Schoonhoven en leerlingen van Theatermakerij Enschede.

Over Talent spotten
Er is enorm veel talent in Enschede; amateurs die zich vol passie bezighouden met muziek, theater of dans. Concordia geeft deze talenten de gelegenheid om een optreden te verzorgen in deze serie.

 

Voor de metalfans: Metal oet de kelder

Gooi je haren los want Metal oet de kelder komt eraan! Het platform voor lokale metalbands haalt de bands SkâldGrim, Pariah en Wasted Brains naar Atak. Tijdens deze avond is er aandacht voor de metal scene in Twente. De avond begint om 21.00 uur en de toegang is gratis!

 

Op Roombeek Cultuurpark…

Voor de techniekfanaten: Meet the maker, Andries Lohmeijer

Maak op 11 april kennis met Andries Lohmeijer, directeur van KITT Engineering, bij de TwentseWelle. In de aanloop naar het Maker Festival Twente – met dit jaar als thema Leonardo da Vinci – organiseert Tetem samen met Museum TwentseWelle diverse events.

Andries maakt gebruik van technologie om kunstwerken in de openbare ruimte te realiseren. Dankzij augmented reality en interactive gaming kunnen vele vormen van interactie worden gerealiseerd. Met praktische voorbeelden vertelt Andries over het proces van creatief idee naar (technische) realisatie en wat daarbij komt kijken. Hoe je met vallen en opstaan, kennis van zaken en een gezonde dosis optimisme mooie dingen kunt maken!

De deuren gaan om 19.00 uur open en de avond begint om 19.30 uur. De toegang is gratis en vooraf aanmelden kan via receptie@tetem.nl.  Tijdens deze avond in Museum TwentseWelle is er tevens gelegenheid tot het bezichtigen van de tentoonstelling over Leonardo, een maker pur sang!

 

Ook interessant…

Voor cultuurminnend Enschede: Wilminktheater en Concordia starten samenwerking

Wilminktheater Muziekcentrum Enschede (WME) en Concordia gaan op 5 april online met hun theaterprogrammering in seizoen 2017 – 2018. Daarmee zetten de twee Enschedese theaters de stap richting een nauwere samenwerking.

Regionale en provinciale theaters hebben al langer de wens om meer samen te werken. Op het gebied van marketing en programmering gebeurt dit al, maar met de gezamenlijke start van de (voor)verkoop bieden Concordia en WME theaterbezoekers de gelegenheid het Enschedese aanbod in al zijn diversiteit te bekijken. 

Vanaf 5 april staat het theateraanbod van WME en Concordia online. Voor Liefhebbers (WME) en Concordiapashouders start de voorverkoop op 18 april om 12.00 uur. De reguliere kaartverkoop begint op 26 april om 12.00 uur.