Gemeente zet vol in op vroege bestrijding eikenprocessierups

12 februari 2020

Biologische middelen ingezet om overlast te beperken

De gemeente start met het bestrijden van de eikenprocessierups zodra het blad aan de eikenbomen begint te groeien. Dat is waarschijnlijk eind maart - begin april. De eitjes van de eikenprocessievlinder komen dan uit. De bestrijding gebeurt dit jaar op twee manieren. Eerst preventief met een biologisch bestrijdingsmiddel dat het aantal rupsen vermindert. Daarna reactief: als de preventieve bestrijding niet afdoende is, worden op locaties met veel overlast alsnog de nesten weggezogen.

“Evenwicht zoeken tussen bestrijden en biodiversiteit”

Het college van burgemeester en wethouders heeft een plan van aanpak vastgesteld voor de beheersing van de eikenprocessierups. Het gaat dan om de beheersing van de rupsen in de openbare ruimte. Wethouder Jurgen van Houdt: “Vorig jaar was een piekjaar, waarin de rupsenplaag bij heel veel mensen overlast en gezondheidsklachten veroorzaakte. Om de vervelende overlast te beperken gaan we de rups dit jaar vroeg aanpakken met bacteriën en aaltjes. Zo zoeken we een evenwicht tussen het herstel van biodiversiteit op de lange termijn, en het beperken van de overlast voor de samenleving op korte termijn. Al zullen we de overlast niet helemaal kunnen wegnemen.”

Website

Voor meer informatie kijk op enschede.nl/eikenprocessierups. Op deze pagina houdt de gemeente steeds de belangrijkste vragen en antwoorden en tips bij.