Glasvezel in buitengebied stap dichterbij

Overeenstemming over voorwaarden

Op 17 februari hebben de vier Twentse gemeenten Hengelo, Enschede, Losser en Haaksbergen overeenstemming bereikt over de voorwaarden voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied. Het Rabobank Communication Infrastructure Fund (CIF)wil in de buitengebieden van Ommen, Dalfsen, Raalte, Olst-Wijhe, Deventer, Hengelo, Enschede, Losser en Haaksbergen glasvezelaanleggen. De negen Overijsselse gemeenten tekenen binnenkort een convenant om de afspraken hierover te bekrachtigen.  
 
Niet alleen voor de consument, ook in verschillende sectoren wordt het beschikbaar hebben van snel internet steeds belangrijker. In onder meer de zorg, het onderwijs, het bedrijfsleven en de agrarische sector hebben steeds meer  toepassingen goed werkend breedbandinternet nodig. Het Rabobank Communication Infrastructure Fund (CIF) is een toonaangevend beleggingsfonds dat onder meer actief is in de beleggingen voor pensioenfondsen en de telecommunicatie-infrastructuur ziet als een duurzaam vastgoed.Het CIF wil grote delen van Overijssel voorzien van glasvezel. 

In samenwerking met inwoners en ondernemers

Al geruime tijd streven de gemeenten Haaksbergen, Hengelo, Enschede en Losser er gezamenlijk naar om glasvezel internet mogelijk te maken in het buitengebied. Omdat de commerciële aanbieders het tot nu toe lieten afweten, hebben deze gemeenten de afgelopen jaren nauw samengewerkt met bewoners en ondernemers in het buitengebied én de provincie Overijssel om een glasvezelnetwerk te realiseren. Per gemeentelijk grondgebied is een werkgroep van bewoners en ondernemers actief, die de vraagbundeling (de inschrijving) van toekomstige afnemers in het gebied gaat organiseren. Deelnemers uit de vier werkgroepen hebben gezamenlijk de Stichting TwenteGlas opgericht.  
 
De negen Overijsselse gemeenten hebben besloten akkoord te gaan met de randvoorwaarden en uitgangspunten van het CIF. Op woensdag 17 februari 2016 hebben in basisschool Honesch in het buitengebied van Haaksbergen de vier Twentse wethouders en CIF overeenstemming bereikt over de voorwaarden. Die voorwaarden gaan over vergoedingen, toezicht op het werk, garanties en technische eisen.

Minimaal de helft  

Met het initiatief van CIF wordt een helder perspectief gegeven op de daadwerkelijke aanleg. De aanleg start als minstens de helft van de inwoners in het buitengebied ervoor tekent om diensten af te nemen via glasvezel. Het aanbod bestaat uit een abonnement voor televisie, internet en telefonie in combinatie met een maandelijkse toeslag voor buitengebied van € 9,95 per maand. In de vier Twentse gemeenten gaat het om totaal ongeveer 6.500 mogelijke aansluitingen.  

Per deelgebied

Omdat het gebied te groot is om in één keer aan te leggen, wordt een en ander per deelgebied opgepakt. De vraagbundeling doet CIF, met inzet van de kant van de Stichting TwenteGlas. In de praktijk voeren de vier werkgroepen de vraagbundeling uit. 

‘Cruciaal voor het buitengebied’

Volgens Wethouder Annette Nijhuis van Haaksbergen vinden alle vier betrokken wethouders de aanleg van glasvezel cruciaal. ‘Dit is goed nieuws voor het Twentse buitengebied. Essentieel voor inwoners en zeker ook voor agrariërs, scholen en
bijvoorbeeld bed and breakfasts. Door dit samen op te pakken, zijn we in staat om het sneller, goedkoper en eenvoudiger te doen. Stichting TwenteGlas, opgericht door bewoners-werkgroepen, neemt in de betrokken gemeenten de vraagbundeling op zich.Wat ons, de vier betrokken gemeenten, betreft staat niets de aanleg van glasvezel in ons buitengebied nog in de weg’, aldus een tevreden Nijhuis.  
 
Meer informatie op twenteglas.nl

Bijschrift bij de foto in basisschool Honesch: de vier wethouders met de kinderen van de openbare school Honesch.
Foto: Remi Slotman