Informatie over demonstraties op 1 oktober

29 september 2017

Op zondag 1 oktober wil de Nederlandse Volks-Unie (NVU) in Enschede gebruik maken van haar recht op vrijheid van meningsuiting. De NVU wil een signaal afgeven over “de vrijheid van meningsuiting, ook voor nationalisten”. De groepering ‘No Nazi’s in Enschede’ (No-Hogesa) heeft een tegendemonstratie gemeld.

De politie, gemeente Enschede en het Openbaar Ministerie hechten er veel waarde aan deze betogingen ongestoord en veilig te laten verlopen. Voor een goed verloop geldt een aantal basisregels waar iedere deelnemer, toeschouwer of burger zich aan moet houden.

Het niet naleven van deze regels heeft consequenties. Bekijk in dit bericht welke regels er aanstaande zondag gehanteerd worden. Deze regels zijn er ook in het Duits. 
Lees hier ook de meest gestelde vragen en antwoorden over de demonstratie. 

Tijdstip en locatie demonstratie NVU

De demonstratie vindt plaats op zondag 1 oktober tussen 13.00 uur en 16.00 uur en begint en eindigt bij het busstation op het Stationsplein. Tijdens de demonstratie zal ook een korte mars worden gehouden. Daarbij moet de onderstaande route worden gevolgd:

Busstation, Parkweg, Kortenaerstraat, Bisschopstraat, Ariënsplein (korte stop), De Ruyterlaan en terug naar het busstation.

Klik op de kaart voor een vergroting.

 

 

 

 

 

Tijdstip en locatie tegendemonstratie

‘No Nazi’s in Enschede’ (No-Hogesa) heeft aangekondigd te willen demonstreren tegen racisme en een herdenking voor Charlottesville te houden. Zij hebben geen toestemming gekregen deze te houden op de door hen aangevraagde locaties. De burgemeester heeft als locatie aangewezen het grasveldje langs Boulevard 1945, tegenover het Blijdensteinpark.

Het verzoek een mars te mogen houden is niet gehonoreerd. Zij mogen zondag 1 oktober demonstreren van 13:00 uur tot 16:00 uur.

Klik op de kaart voor een vergroting.

 

 

 

 

 

Veiligheidsrisicogebied

Enschede is vanaf zaterdagavond 30 september 22:00 uur tot en met maandagmorgen 2 oktober 07:00 uur een veiligheidsrisicogebied. Dit betekent dat er preventief gefouilleerd mag worden, gezicht bedekkende kleding verboden is en dat er mag worden gecontroleerd met camera's.

Verkeersmaatregelen

Als gevolg van de demonstratie worden enkele verkeersmaatregelen genomen en kunnen straten waar de mars van de NVU gelopen wordt, tussen 13:00 en 16:00 uur tijdelijk afgesloten worden. Het kan voorkomen dat u op bepaalde momenten met uw auto het gebied niet op de gebruikelijke manier in of uit kunt rijden. Wij adviseren u niet langs de marsroute te parkeren zodat u gebruik kunt blijven maken van uw auto en mogelijk schade wordt voorkomen.

Dienstregeling bussen

De demonstratie van de NVU begint en eindigt op het busstation op het Stationsplein. De politie probeert om de aankomst en het vertrek van bussen zoveel mogelijk normaal te laten verlopen en treedt streng op tegen mensen die dat willen verstoren. We kunnen echter niet uitsluiten dat er mogelijk enige hinder optreedt en de dienstregeling daardoor niet exact gevolgd kan worden.

Demonstreren, hoe werkt dat?

Meer weten over “demonstreren, hoe werkt dat?”. Bekijk hier onze infographic en aanvullende informatie.

Volg de laatste ontwikkelingen op social media

Ziet u zondag iets waarvan u denkt dat de politie het moet weten, belt u dan met de politie via telefoonnummer: 0900-8844.