Informatie over demonstraties op 17 september

15 september 2017

Op zondag 17 september wil Fortress Europe in Enschede gebruik maken van haar recht op vrijheid van meningsuiting.

De demonstratie richt zich tegen de islamisering en het asielbeleid. De groeperingen No-Hogesa en AFA Fryslân hebben tegendemonstraties aangekondigd.

De politie, gemeente Enschede en het Openbaar Ministerie hechten er veel waarde aan deze betogingen ongestoord en veilig te laten verlopen. Voor een goed verloop geldt een aantal basisregels waar iedere deelnemer, toeschouwer of burger zich aan moet houden. Het niet naleven van deze regels heeft consequenties. Bekijk in dit bericht welke regels er aanstaande zondag gehanteerd worden. Deze regels zijn er ook in het Duits
Lees hier ook de meest gestelde vragen en antwoorden over de demonstratie. 

Tijdstip en locatie Fortress Europe

De demonstratie vindt plaats op zondag 17 september tussen 14.00 uur en 16.30 uur, op het grasveld langs Boulevard 1945 tegenover het Blijdensteinpark (Espoortstraat 182). Er zullen diverse sprekers aanwezig zijn en de Duitse band Kategorie C zal enkele nummers spelen.

Tijdens de demonstratie zal ook een korte mars worden gehouden. Daarbij moet de onderstaande route worden gevolgd:

Vertrek vanaf het demonstratieterrein - via het voetpad langs de Boulevard 1945 in westelijke richting - rechtsaf de C.F. Klaarstraat in - daarna rechtsaf, de Espoortstraat in – ter hoogte van de Kneedweg rechtsaf richting het vertrek- en eindpunt, het grasveld langs Boulevard 1945

Tijdstip en locatie tegendemonstraties

No-Hogesa en AFA Fryslân hebben tegendemonstraties aangekondigd. Zij hebben GEEN toestemming gekregen deze te houden op de door hen aangevraagde locaties. De burgemeester heeft een locatie aangewezen voor beide tegendemonstraties. AFA Fryslân is daar na telefonisch overleg mee akkoord gegaan. No-Hogesa niet. Ze hebben het recht bezwaar aan te tekenen tegen dit besluit of om bij de rechter een verzoek om een voorlopige voorziening in te dienen.  De beperking die opgelegd is betreft dat de aanvragen op één plek mogen demonstreren (geen mars door de stad dus) op zondag 17 september tussen 14.00 uur en 16.30 uur, in het Volkspark aan de kant van de Stadsmatenstraat en de Parkweg.

Veiligheidsrisicogebied

Enschede is vanaf zaterdagavond 16 september 22:00 uur tot en met maandagmorgen 18 september 7:00 uur een veiligheidsrisicogebied. Dit betekent dat er preventief gefouilleerd mag worden, gezichtsbedekkende kleding verboden is en dat er mag worden gecontroleerd met camera's.

Verkeersmaatregelen voor omwonenden

Als gevolg van de demonstratie worden diverse verkeersmaatregelen genomen en zal de Boulevard 1945 zal tijdens de demonstratie tussen de Oldenzaalsestraat en de singels afgesloten worden. Het kan voorkomen dat u op bepaalde momenten met uw auto het gebied niet op de gebruikelijke manier in of uit kunt rijden. Wij adviseren u niet langs de marsroute te parkeren zodat u gebruik kunt blijven maken van uw auto en mogelijk schade wordt voorkomen.

Demonstreren, hoe werkt dat?

Meer weten over “demonstreren, hoe werkt dat?”. Bekijk hier onze infographic en aanvullende informatie.

Volg de laatste ontwikkelingen op social media

Ziet u zondag iets waarvan u denkt dat de politie het moet weten, belt u dan met de politie via telefoonnummer: 0900-8844.