Initiatiefnemer al vóór start Project X aangehouden

14 oktober 2017

De politie is in de nacht van vrijdag op zaterdag in de wijk Stroinkslanden opgetreden tegen een groep van ruim honderd mensen die zich gewelddadig gedroeg en vernielingen begon te plegen.

De politie wist van plannen voor een zogenaamd Project X-feest in Enschede, had zich voorbereid op mogelijke ongeregeldheden en kon daardoor direct ingrijpen. Eerder al was iemand aangehouden die dit ‘evenement’ zou hebben georganiseerd.

Op donderdag 12 oktober heeft de politie een 28-jarige man uit Enschede aangehouden voor opruiing. De man wordt ervan verdacht dat hij de afgelopen twee weken op meerdere momenten geprobeerd heeft om op 13 oktober een zogeheten ‘Project X’-feest te organiseren in de wijk Stroinkslanden in Enschede. De man wordt aanstaande maandag voorgeleid. Hij wordt verdacht van opruiing en er is aangifte gedaan door de persoon wiens identiteit in fake-accounts is gebruikt.

Samenkomst eindigt in vernielingen

Ondanks dat de melding van Facebook was gehaald, verzamelden zich In de loop van vrijdagavond ruim honderd mensen, voornamelijk jongeren uit de buurt, bij het winkelcentrum in de Enschedese wijk Stroinkslanden. Wat begon als een tamelijk gemoedelijke samenkomst, werd vanaf kwart over elf grimmig verstoord door een aantal aanwezigen. Een aantal van hen droeg gezicht bedekkende kleding en toonde relgedrag waarna de sfeer omsloeg. Dat was voor burgemeester Van Veldhuizen reden tegen halftwaalf een noodbevel af te kondigen om de onrust te beëindigen en de openbare orde te handhaven. Hierdoor kon de politie, die vanaf het begin ter plaatse was, direct ingrijpen toen er vuurwerk werd afgestoken, met winkelwagentjes gegooid werd en enkele ruiten van een tankstation sneuvelden.

Gemeente overweegt nader onderzoek

Met behulp van de videobus van de politie zijn opnamen gemaakt die nog nader bestudeerd worden. Het is niet uitgesloten dat op basis daarvan nog extra aanhoudingen zullen volgen. "Het wordt tijd dat we juridisch de schade en het vele extra werk die door een Project-x oproep ontstaan, kunnen verhalen”, aldus burgemeester Van Veldhuizen van Enschede. “Dit gaat echt helemaal nergens meer over: rellen als hobby. Dat moet een hele dure hobby worden. Ik ga kijken wat we daaraan kunnen doen".