Jongerenwerk in tijden van corona

09 april 2020

Dagelijks zetten tientallen jongerenwerkers zich in voor de Enschedese jeugd.

In tijden van corona zien de werkdagen er anders uit. Zo ook voor meidenwerker Assia Lbenay en jongerenwerker Sagar Bhagoe, die namens Alifa dagelijks contact hebben met de Enschedese jongeren.

Jongeren vinden steun bij elkaar

“Voor mij wordt nu pas echt duidelijk wat we de laatste jaren samen hebben opgebouwd”, vertelt Assia. “Ik spreek de meiden, soms al jong moeder, nu nog meer dan voorheen. Waar het contact normaal gesproken in groepsverband is, heb ik nu soms dagelijks contact via FaceTime en Whatsapp. Wij zijn vaak de eerste schakel voor ze, de persoon die ze kennen, die erbij hoort. Gek genoeg is het allemaal nog een stuk laagdrempeliger geworden. Juist omdat je met je smartphone slechts een druk op het scherm van elkaar verwijderd bent.”

Assia merkt dat er in tijden van corona nog meer behoefte is aan contact en aandacht voor elkaar. “De meiden besteden nu nog meer aandacht aan elkaar en waarderen elkaar misschien nu nog meer dan in de tijd voor corona. Gelukkig hoef ik nu niks meer op te bouwen. De meiden bellen en Facetimen elkaar en wisselen tips en ervaringen uit. Iedereen zit nu thuis en dus in hetzelfde schuitje. Ook is er veel contact in verschillende appgroepen. Alles loopt als vanzelf. Het is mooi om te zien hoeveel steun ze aan elkaar hebben.”

De straat op

Naast dat het jongerenwerk in de huidige situatie veel online actief is, zijn de jongerenwerkers ook veel op straat te vinden. “Dit doen we normaal gesproken ook, maar dan met een iets andere insteek”, aldus Sagar. “Normaal gesproken vormen wij vooral de schakel tussen de straat en de inpandige activiteiten. We hebben een preventieve rol op het gebied van bijvoorbeeld overlastsituaties. Op het moment zijn we vooral bezig met bewustwording creëren over het coronavirus.”

Jongeren zijn zich steeds beter bewust van de ernst van de getroffen maatregelen. Sagar: “De eerste dagen namen veel jongeren het coronavirus niet altijd even serieus. Dit gaat nu een stuk beter. Het overgrote deel van de jongeren houdt zich op het moment goed aan de regels. Op plekken waar toch samengeschoold wordt, gaan wij het gesprek aan. Hier wijzen we de jongeren op het belang van 1,5 meter afstand houden van elkaar. Daarnaast proberen we zo goed mogelijk feeling te houden met de jongeren. Wat doen ze nu ze niet meer naar school kunnen? Welke impact hebben de maatregelen op de thuissituatie?”

Samenwerking

De jongerenwerkers van Alifa werken nauw samen met de gemeente Enschede. Signalen die de jongerenwerkers op straat oppikken worden gedeeld met de gemeente. Op deze manier proberen Alifa en de gemeente Enschede samen een goed mogelijk beeld te krijgen van hetgeen er op straat en onder de jongeren leeft en hier de aanpak van corona eventueel op bij te stellen. Met de juiste informatie kunnen beide partijen hun werk nog beter doen en de inwoners van Enschede nog beter wapenen tegen corona. 

Foto: Meidenwerker Assia Lbenay vanuit huis aan het werk.