“Krijg nou wat, er staat een hennepkwekerij op mijn naam!”

14 oktober 2019

Stel je voor: je ontvangt een jaarafrekening van een energieleverancier. Of je even € 15.000,- wilt afrekenen.

Voor een pand dat je helemaal niet kent. Een dag later belt de politie, of je naar het bureau wilt komen. Er is haast bij, de zaak ligt nogal gevoelig. Daar aangekomen krijg je te horen dat er een hennepkwekerij is opgerold in het pand waarvoor je de energierekening ontving. En jij staat genoteerd als huurder. Leg dat maar eens uit!

Identiteitsfraude kan iedereen overkomen

Het bovenstaande verhaal is ontleend aan de praktijk. Iemand neemt jouw identiteit over en voor je het weet sta je voor de rechter om je onschuld aan te tonen. Identiteitsfraude - één op de tien Nederlanders kan ermee te maken krijgen - zet je wereld op de kop. Maandenlang, soms zelfs jarenlang word je achtervolgd door schuldeisers, deurwaarders, advocaten. En het begon zo onschuldig met het maken van een kopietje van je paspoort.

Bescherm je persoonsgegevens

Het is zo gepiept, even een foto of een kopie van je paspoort of identiteitsbewijs maken en doorsturen naar een uitzendbureau, een werkgever, een autoverhuurbedrijf, een telefoonwinkel of iemand anders die wil weten met wie er zakengedaan wordt. Maar met diezelfde foto stuur je ook je burgerservicenummer mee. Bingo; want daar kunnen mensen die het niet zo nauw nemen met de wet, je het knap lastig maken. Zorg ervoor dat criminelen jouw gegevens niet kunnen misbruiken voor duistere praktijken. Dat scheelt een hoop ellende.

Laat je identiteit niet kapen

Voorkom fraude. Geef nooit een kopie van je identiteitsbewijs af zonder het volgende te doen:

  • Schrijf op de kopie met grote letters het woord Kopie.
  • Zet daarnaast de datum en het doel waarvoor je de kopie hebt afgestaan, bijvoorbeeld: ‘inschrijving arbeidsbureau’ of ‘proefrit auto’.
  • Maak op de kopie van je paspoort - op twee plekken - je burgerservicenummer onleesbaar. Dat nummer staat in het gedeelte waar je naam staat en in de strook met nummers onderaan de pagina van het paspoort. Meer weten? Klik hier!

Handige TIP: de KopieID app

De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens heeft een app waarmee je een kopie van je paspoort of ID-kaart maakt met alleen de echt noodzakelijke persoonlijke informatie. Zonder burgerservicenummer.
Je vindt de KopieID app in de Apple App Store of Google Play Store.

Paspoort of ID-kaart kwijt?

Ben je jouw paspoort of identiteitskaart kwijtgeraakt of is het document gestolen, meld dit dan zo snel mogelijk bij de gemeente. Op onze website leest je hoe je dat snel en zeker kunt doen. Klik hier voor meer informatie.