Laat u niet zomaar kopiëren!

14 juni 2017

Voorkom fraude met een kopie van uw identiteitsbewijs.

Wat is identiteitsfraude?

Identiteitsfraude betekent dat iemand anders gebruik maakt van uw identiteitsgegevens. Dit gebeurt vaak met een kopie van uw identiteitsbewijs. Hiermee kan iemand op uw naam bijvoorbeeld een lening aanvragen. Het gevolg is dat u rekeningen ontvangt voor zaken die u niet heeft aangeschaft. In 2016 kreeg het CMI (Centraal Meld- en Informatiepunt Identiteitsfraude en- fouten) maar liefst 1700 meldingen, tegen 800 in 2015.

Wie mogen een kopie van uw identiteitsbewijs maken?

Uw werkgever en uw bank mogen een kopie maken. Als u lid wordt van een sportschool of als u een telefoonabonnement afsluit, hoeft u bijvoorbeeld geen kopie af te geven. Op www.autoriteitpersoonsgegevens.nl vindt u hierover meer informatie.

Tips om fraude te voorkomen

  • Geeft u toch een kopie af? Schrijf er dan op dat het een kopie is, voor wie deze is bedoeld, noteer de datum en streep uw Burgerservicenummer door.
  • Plaats op social media geen afbeelding van uw net behaalde rijbewijs of nieuwe reisdocument.
  • Beveilig je DigiD met een extra sms-code, via digid.nl. Vul op die site ook je e-mailadres in, zodat je geïnformeerd wordt bij onregelmatigheden.
  • Controleer geregeld je bankafschriften.
  • Stuur bij handel op verkoopsites nooit kopieën van je ID-bewijs of andere documenten met identiteitsgegevens.
  • Actief op Marktplaats? Kijk of iemand al langer actief is en check of het rekeningnummer bekend is bij de politie.

Gemeente Enschede controleert identiteit intensiever

Bij de balies van de afdeling Publieksdienstverlening worden zowel uw identiteit als uw identiteitsdocumenten gecontroleerd.