Leerlingen Bonhoeffer College op expeditie naar China

13 april 2017

Na maanden van intensieve voorbereiding vliegen maandag 17 april aanstaande 22 leerlingen van het Bonhoeffer College naar China.

Na het eerdere bezoek van de Chinese Highschool #15 aan Enschede in 2014, bezoeken de leerlingen van de locaties Van der Waalslaan en Bruggertstraat nu de Enschedese Zusterstad Dalian. In het 10-daagse reisprogramma is kunst het centrale thema. Een journaliste van de Newsroom van TC Tubantia en TV Enschede FM reist mee en vlogt over de belevenissen van de leerlingen.

De 22 leerlingen (4 mavo, 4-5 havo, 4, 5-6 vwo) die deelnemen aan de uitwisseling zijn geselecteerd op basis van hun portfolio en verschillende opdrachten. Aan deze wedstrijd hebben ook leerlingen en studenten van buiten het Bonhoeffer College meegedaan. Een student van Saxion en twee leerlingen van het Etty Hillesum Lyceum uit Deventer reizen ook mee. Basis voor de reizen en samenwerking is een eerder gesloten overeenkomst tussen beide scholen. Deze past in de visie van beide scholen dat internationale samenwerking een vruchtbare bodem is om het onderwijs op een hoger plan te brengen.

Kunstonderwijs op een hoger plan

Het programma in Dalian is gericht op beeldende kunst. De leerlingen gaan met elkaar tekenen en schilderen en exposeren hun werk op Highschool # 15. Op deze gerenommeerde school staat de helft van het aantal lessen in het teken van "fine arts". De school is de enige in China met dit profiel. Met name de ambachtelijke wijze van tekenen, een bijna perfecte weergave van de werkelijkheid, staat op een zeer hoog niveau. De Nederlandse leerlingen dragen bij aan het creatief verbeelden van de werkelijkheid.

Van elkaar leren door samen aan de slag te gaan

De leerlingen volgen niet alleen lessen op school, maar gaan ook samen aan de slag op het platteland van China. In Dalian verblijven zij in gastgezinnen. “Hierdoor krijgen ze een heel goed beeld van het dagelijkse leven in het moderne China. De leerlingen gaan door deze reis veel van elkaar leren. Niet alleen op het gebied van de beeldende kunst maar ook van elkaars leefwereld”, zegt Hans Hampsink, afdelingsleider bovenbouw vwo van het Bonhoeffer College. In Dalian brengen de leerlingen een bezoek aan het museum Moderne Kunst Dalian, samen met drie studenten van de AKI die daar momenteel een half jaar stage lopen. Voordat de groep afreist naar Dalian bezoeken zij de wereldstad Beijing. Daar maken zij kennis maken met de Chinese taal en cultuur. Ook dit programma staat in het teken van beeldende kunst, bijvoorbeeld met een workshop kalligrafie in de kunstwijk 798. Er is ook tijd voor een bezoek aan de Chinese muur en de Verboden Stad van de Chinese keizers.

Partnerstad

De stedenband met de Chinese havenstad Dalian, met 7 miljoen inwoners, bestaat sinds 2009. China, een groeiende wereldeconomie, biedt volop mogelijkheden voor het Twentse bedrijfsleven en voor de onderwijsinstellingen. Zowel in het zakenleven als in het onderwijs is de rol van de Chinese overheid groot. Daarom ook heeft het Nederlands Ambassadenetwerk er een Business Support Office, met wie Enschede nauw samenwerkt. Ondersteuning door de gemeente Enschede vergemakkelijkt  zodoende de toegang tot de Chinese markt en de Chinese onderwijsinstellingen. Een onderwijsmissie leverde afgelopen voorjaar nieuwe Chinese samenwerkingspartners op voor AKI ArtEZ, ROC en het Bonhoeffer College, waarmee  studie- en stage arrangementen zijn opgezet. Sinds 2014 is er jaarlijks een kunstenaarsuitwisseling tussen Artist in Residence Enschede en het Zhongshan museum in Dalian.

TV-programma ‘Groeten uit Dalian’

De expeditie naar China is te volgen vanuit Enschede, Verslaggever Jadrike Boels van Newsroom Enschede reist mee met de leerlingen naar China en brengt dagelijks verslag uit met vlogs en berichten. Zo laat zij zien hoe het er in China aan toe gaat op school en thuis. De eerste vlog is al te zien op de kanalen van TC Tubantia en TV Enschede FM. Vanaf vertrekdatum zijn de vlogs iedere avond op TV Enschede te zien na het nieuws om 18.10 uur met elk uur herhaling.