Linköping en Enschede vinden elkaar in het onderwerp Smart City

07 maart 2017

Donderdag 3 maart bracht een delegatie uit Linköping, Zweden, een tweedaags bezoek aan Novel-T (de nieuwe naam voor Kennispark Twente).

Onder de bezoekers waren studenten, een delegatie van Science Park Mjärdevi en een delegatie van Linköping Municipality.

Initiatief van Linköping

Dit bezoek past in de al lang bestaande relatie tussen de Universiteit Linköping en Universiteit Twente. Deze keer was het bezoek op initiatief van studenten van de Universiteit van Linköping en een delegatie van het Science Park Mjärdevi. De studenten stonden te popelen om meer te leren over de manier waarop we in Twente samen te werken met bedrijven en welke rol de studenten spelen in deze samenwerking. De Student Union University & Innovation Fellows van de UT waren blij om de Linköping studenten te ontvangen.

Wetenschappelijke samenwerking

De samenwerking in grote Europese onderzoeksprojecten neemt een belangrijke rol in de Enschede-Linköping relatie. Momenteel lopen er negen concrete projecten. Eén van de voorbeelden is het SHERPA project, waarin grond-lucht robots helpen om de coordinatie van reddingsacties in de bergen te verbeteren. Een ander project is het SATORI project, waarin filosofen samen werken om de ethische impact van onderzoek en innovatie te beoordelen.

Wetenschap met regionale gevolgen

De Universiteit Twente en de Universiteit van Linköping werken ook samen in het Europees Consortium van Innovatieve Universiteiten (ECIU). Onlangs is een project met de naam “Runin, de rol van de universiteiten in innovatie en regionale ontwikkeling' gestart, gefinancierd met een subsidie van 3,7 miljoen Euro door de EU. Zeven universiteiten (6 ECIU universiteiten) en negen organisaties voor regionale ontwikkeling zijn partners (waaronder Regio Twente), en een totaal van zeven Europese landen.
Dit project past perfect in de ambitie van het consortium: het zijn toonaangevende internationale en onderzoeksintensieve universiteiten, met nadruk op collectieve innovatie, creativiteit en maatschappelijke impact. Samen besturen van de ontwikkeling van een kenniseconomie en wat daar bij komt kijken is onderdeel van deze studie. Een project dat op de voet wordt gevolgd door de gemeente Enschede.

Samen werken aan de toekomst voor slimme steden

Vertegenwoordigers van de twee gemeenten Linköping en Enschede namen ook deel aan het programma. Linköping werd vertegenwoordigd door Niklas NABO (Vice-burgemeester) en Christian Gustavsson (secretaris), en Enschede werd vertegenwoordigd door Eelco Eerenberg (wethouder) en de ambtenaren Toon Bom, Richard Kokhuis en Dayenne Smolders. In het openbaar bestuur domein werden opvallende overeenkomsten gevonden tussen de steden: een grote gezamenlijke belangstelling voor de Smart City gerelateerde onderwerpen, zoals mobiliteit, duurzame energie, afvalbeheer, huisvesting, enz.

In de nabije toekomst wordt de samenwerking onderzocht in het kader van EUROCITIES, waarin de Netwerkstad Twente en Linköping deelnemen. Geïnspireerd door eerder georganiseerd hackathons en creathons, is het de bedoeling om via dit soort evenementen praktische samenwerkingsprogramma's te ontwikkelen. Zowel Enschede en Linköping hebben een hechte relatie met Palo Alto, Verenigde Staten en de verdere internationale samenwerkingsverbanden zullen worden onderzocht.

Andere hoogtepunten in de loop van de dag waren de bezoeken aan de LOPES Rehab Robot, het Experimentele Centrum voor Technische Geneeskunde (ECTM) en bezoekem aan spin-off bedrijven als SciSports, Xsens en Demcon.