Meer bewegen, valt nooit verkeerd

oudere mensen in een gymnastieklokaal
29 september 2021

Elke 5 minuten belandt in Nederland een 65-plusser op de Spoedeisende hulp na een valongeval.

Cijfers die er niet om liegen en daarbij kan een val bij senioren veel leed veroorzaken. Daarom zijn Menzis, gemeente Enschede en Sportaal een samenwerking aangegaan om het aantal valincidenten te verminderen en bewegen voor senioren te stimuleren. Ouderen kunnen zelf de eerste stap zetten om het risico op een val te verlagen. Door meer te bewegen train je balans en spierkracht, maar denk ook aan het veiliger maken van je woning.

Kortom stilzitten is geen optie, want senioren wonen steeds langer zelfstandig en worden ouder. Ook op hogere leeftijd is het belangrijk om gezond én in beweging te blijven. Senioren die open staan voor een training kunnen vrijblijvend contact opnemen met de Beweegmakelaar van Sportaal. De Beweegmakelaar toetst de situatie en stelt een persoonlijk plan op. Is er bijvoorbeeld sprake van gebrek aan beweging, valhistorie of valangst? 

Echter is voorkomen beter dan verhelpen dus wordt er ook gekeken naar de leefomgeving. Hoe herken je valgevaarlijke situaties en voorkom je dat je minder stevig op je benen staat. Een oplossing kan zijn door regelmatig te bewegen. Dit kan bij reguliere sport- en beweegaanbieders binnen de gemeente, maar senioren kunnen ook door verwezen worden naar een fysiotherapeut voor een valtraining. 

Bij de valtraining gaat men in groepsverband gezellig samen bewegen. Hierdoor krijg je meer kracht en een beter evenwicht. Het programma duurt 10 weken en start eind oktober. Geïnteresseerden kunnen (gratis) de eerste stap naar een stabieler leven zetten door een afspraak te maken met de Beweegmakelaar. Dit kan via www.sportaal.nl/fitenstabiel of door op werkdagen tussen 11.00 en 13.00 uur te bellen naar 053 - 48 88 902.