Melden van een paasvuur vanaf nu verplicht

19 februari 2020

Het college van B en W heeft een meldingsplicht ingevoerd voor het ontsteken van paasvuren.

Het ontsteken van een paasvuur blijft ontheffingsvrij. Maar met een eenvoudige digitale meldingsplicht krijgt de gemeente inzicht in hoeveel en waar paasvuren worden ontstoken.

Als er veiligheidsrisico’s zijn, zoals begin 2019 wegens droogte, kan de gemeente beter communiceren met de organisatoren van paasvuren en de brandweer. Het is nu verplicht een melding te doen die bij de gemeente binnenkomt en wordt vastgelegd. Meldingen moeten minimaal vier weken voor aanvang van het paasweekend worden ingediend.

Er zijn ook nieuwe regels toegevoegd voor als een paasvuur onverhoopt niet door kan gaan. Als het door omstandigheden niet doorgaat, moet de indiener binnen twee weken de stapel met stookmateriaal op eigen kosten (laten) verwijderen. Dit hoeft niet indien de stapel later alsnog opgestookt kan worden binnen de normale ontheffingsperiode van 21 september tot 21 maart.

Ook hebben wij de regels aangepast zodat de voorwaarden voor paasvuren bij (harde) wind in overeenstemming zijn met het veiligheidsadvies van de brandweer Twente. De maximale windkracht waarbij een paasvuur mag worden ontstoken (niet bij extreme droogte) wordt verlaagd van 5 naar 4 Beaufort.

De gemeente stuurt eenmalig voor Pasen in 2020 de bekende organisatoren een brief met deze informatie.