Monumentenprijs voor Ixta Noa

het pand van Ixta Noa aan de Molenstraat in Enschede
15 september 2021

Een monument is meer dan alleen een gebouw. Dat was dit jaar een belangrijke overweging voor de jury van de Monumentenprijs Enschede.

Het thema “Disse daagn steet de duur altied lös” was het uitgangspunt bij de keuze van de vier genomineerden voor de prijs. Bij elke genomineerde is de gastvrijheid  goed zichtbaar, steeds uniek en op eigen wijze. Ixta Noa aan de Molenstraat 30 spande in de ogen van de jury daarin de kroon. 

Zij bieden een inloophuis voor iedereen die worstelt in het leven en doen dat in een prachtig pand, waarin op zorgvuldige wijze zoveel mogelijk bewaard wordt van de oorspronkelijke inrichting. De inrichting van het pand is voor de mensen van Ixta Noa een belangrijk onderdeel van een goede opvang van de gasten. Dankzij die aandacht voelt iedereen zich er snel thuis en kan men rust en ontspanning vinden. Aandacht voor het gebouw, voor de inrichting en voor de mens. Die drie-eenheid ligt aan de basis van de activiteiten in dit pand en daarmee verdienen de bewoners de Monumentenprijs Enschede 2021.