MST wil af van kilo’s wegwerpmateriaal na operaties

29 september 2021

Omdat het gebruik van wegwerpmaterialen (‘disposables’) in de medische sector zo’n hoge vlucht heeft genomen, kampen ziekenhuizen nu met gemiddeld zo’n 7 kg afval per operatie.

En dat met zo’n 60 operaties per dag in ons MST. Hoe kunnen we in de zorgsector het klimaatvraagstuk hoger op de politieke agenda’s krijgen? Dit was het thema van een werkbezoek dat wethouder Jurgen van Houdt vorige week bracht aan ziekenhuis Medisch Spectrum Twente. Net als thuis willen medewerkers in het ziekenhuis het afval ook meer scheiden en recyclen. Ze willen graag de omslag maken naar een circulaire economie, maar lopen tegen praktische problemen aan in de ketensamenwerking, wet- en regelgeving, afvalverwerking et cetera. De ziekenhuiswereld is sinds vorig jaar bezig om zich te verenigen in een platform om bijvoorbeeld invloed te hebben op het inkoopbeleid invloed richting toeleveranciers, om het internationaal probleem aan te pakken. MST en gemeente trekken daarbij samen op.

 

Zie ook het filmpje van Maria Koijck op YouTube.

 

Op de foto v.l.n.r.: Mike Liem, Laurens van Houte, Jurgen van Houdt, Claar Bijleveld, Dayenne Smolders, Theo Matton en Birgit Molier.