Nationale damfinale in stadhuis Enschede

Paul van de Veen: “Overijssel is een sterke damprovincie.”
De finale van het Nederlands kampioenschap dammen vindt van 7 tot en met 16 april plaats in het stadhuis van Enschede. De laatste keer dat de eindstrijd werd gehouden in Twente is zestien jaar geleden.

Op de deelnemerslijst staat in ieder geval Marino Barkel. De Vriezenvener heeft – als enige - in de halve eindstrijd al voldoende punten verzameld om zeker te zijn van een plaats in Enschede. Barkel zal aantreden tegen de in het vorige titeltoernooi te Emmeloord al gekwalificeerden nationaal kampioen Roel Boomstra (Emmen), Alexander Baljakin (Arnhem) en Auke Scholma (Baflo). De slotronde van de halve finale (goed voor acht deelnemers in april) vindt op zaterdag 20 februari plaats in Utrecht.

De Enschedese wethouder Jurgen van Houdt (Sport) zegt vereerd te zijn dat de finale van het Nederlands kampioenschap dammen in Enschede wordt gehouden. “Het toernooi past prima bij Enschede als sport- en kennisstad. En het mooie is dat, naast het eigenlijke kampioenschap met een vast sterk deelnemersveld, er ook nog allerlei activiteiten komen voor onze inwoners.”

De vorige keer dat de finale van het kampioenschap in Twente werd gehouden was in 2000. Te Hengelo triomfeerde destijds Rob Clerc. In 1987 veroverde de fameuze Jannes van der Wal het kampioenschap in Nijverdal.

“Overijssel is een sterke damprovincie en dat laten we de rest van Nederland graag weten”, zegt Paul van de Veen. Hij is naast voorzitter van de provinciale dambond PODB ook eerste man van damclub Enschede. “Met diverse grote clubs is het in Overijssel goed dammen. Niet alleen op hoog niveau maar ook wat betreft de breedtesport. In het stadhuis spelen we met elektronische borden en klokken die ontwikkeld zijn door een Enschedees bedrijf, Digital Game Technology.”

Van de Veen hoopt dat de regionale favoriet Marino Barkel kampioen wordt. Het optreden van de Vriezenvener in de halve finales is in ieder geval veelbelovend.

Foto:  Paul van de Veen: “Overijssel is een sterke damprovincie.”