Nieuw netwerk van fietsroutes krijgt gestalte

30 juni 2017

Opening nieuwe fietsstraten

Deze zomer opent de gemeente Enschede drie nieuwe fietsroutes in de wijken Stadsveld, Pathmos en Wooldrik. De routes liggen los van de hoofdwegen voor het autoverkeer. Fietsers kunnen op deze manier snel, comfortabel en veilig de stad in. Tijdens het Fietsfestival op 1 juli verrichtte wethouder Hans van Agteren alvast de openingshandeling.

De nieuwe fietsroutes liggen los van de hoofdwegen voor het autoverkeer. Ze lopen door woonbuurten met relatief weinig autoverkeer. Fietsers zijn de belangrijkste gebruikers van deze routes, waar het aangenaam fietsen is.

Wooldrik

De fietsroute door Wooldrik is handig voor wie van Glanerbrug of de Eschmarke naar de binnenstad wil. Het deel binnen de singel is al gereed. Met de nieuwe route omzeilen fietsers de vele verkeerslichten van de Gronausestraat.

Stadsveld en Pathmos

De tweede fietsroute verbindt Stadsveld en Pathmos met de binnenstad. De route biedt een alternatief voor de drukke Haaksbergerstraat. De derde, aansluitende route door Stadsveld verbindt Helmerhoek met de havens. Deze route is ook interessant voor fietsers richting UT en Kennispark, Grolsch Veste en de F35.

Fietsstraten: fietsen over de rode loper

In een fietsstraat zijn fietsers de belangrijkste weggebruikers. Ze hebben er vrijwel altijd voorrang en er is geen doorgaand autoverkeer. Auto’s zijn welkom, maar zijn te gast. Fietsers rijden over de rode loper en automobilisten passen hun snelheid aan. Een fietsstraat bestaat uit rood asfalt en een uitwijkstrook aan de zijkant. Op de Usselerweg is overigens gekozen voor een klinkerbestrating, in verband met het beschermd stadsgezicht van Pathmos.

Lekker doorfietsen

Met de drie routes komt er zo’n zeven kilometer aan fietsstraat bij in Enschede. Langzamerhand ontstaat er een heel netwerk van fietsroutes waar je los van het drukke autoverkeer lekker door kunnen trappen. Voor de bouwvak zijn de werkzaamheden gereed. De rode coating wordt later aangebracht. Dat is onder andere afhankelijk van het weer.

Beloningen voor fietsers

Om het gebruik van de fietsroutes te bevorderen, gaat de gemeente fietsers belonen. Wie de app SMART in Twente installeert en regelmatig over de nieuwe routes fietst, spaart voor leuke cadeaus. Meer informatie is te vinden op www.enschedefietsstad.nl. Na de zomer attendeert de gemeente automobilisten en fietsers op de nieuwe routes.

Enschede Fietsstad 2020

Fietsen is in. Daarom zet de gemeente samen met Fietsstadpartners stevig in op de fiets. Zo komen er goede en veilige fietsvoorzieningen en wordt veilig fietsen gepromoot. Met leuke acties worden inwoners en werknemers in Enschede uitgedaagd om vaker de fiets te pakken. Op de website enschedefietsstad.nl vindt u meer informatie over deze campagne en de lopende acties.

Fietsfestival

Op zaterdag 1 juli vond tussen 10.00 en 14.00 uur het Fietsfestival plaats in het Volkspark met onder andere tweedehands fietsverkoop, DJ Rolly, E-biketests, fietschecks, Override Fietskoeriers, speciale fietsen en het fietsspel. Kijk voor alle activiteiten in de Fietsweek Enschede op enschedefietsstad.nl/fietsweek.