Nieuwe R&D-campus op Technology Base in Twente

03 september 2018

Miljoeneninvestering in nieuwe energie: Kees Koolen zet in op opslag, transport en slimme software.

Lithium Werks heeft maandag 3 september haar plannen gelanceerd voor een grootse Research & Development campus op het gebied van schone energie. Om een werkelijke energietransitie tot stand te brengen moet energie op de juiste plaats en tijd beschikbaar zijn. Voor deze energietransitie, bouwt Lithium Werks een R&D-campus op Technology Base in Twente. Kees Koolen,  de nieuwe bestuursvoorzitter, verwacht dat binnen vijf jaar 2000 mensen op de campus werken aan deze technologieën.

Lithium Werks, dat 200 miljoen accucellen leverde aan meer dan 1000 klanten in 50 landen, produceert op dit moment lithium ijzer fosfaat accu’s.  Om ook de volgende generaties accumaterialen te ontwikkelen, werkt Lithium Werks samen met de Universiteit Twente, die voorop loopt in onderzoek op het gebied van nieuwe materialen, artificial intelligence en besturingselektronica. Ontwikkelingsmaatschappij Oost NL investeert in Lithium Werks om het bedrijf samen met de gemeente Enschede en de provincie Overijssel te ondersteunen bij de realisatie van deze R&D-campus.

Duurzame energiebronnen zoals wind en zon, produceren vaak de meeste energie op momenten dat de vraag klein is. Deze mismatch tussen vraag en aanbod leidt dan alsnog tot bijschakelen van conventionele energiecentrales. Dankzij slimmere opslag én transport komt de energie beschikbaar op de juiste tijd en plaats. “Dit hangt af van de beschikbaarheid van voldoende accucapaciteit – we moeten nog veel meer accu’s produceren -, maar ook van intelligente regelsoftware”, aldus initiatiefnemer Kees Koolen, bestuursvoorzitter van Lithium Werks.

R&D-campus op Technology Base

Op Technology Base, de voormalige vliegbasis bij Enschede, gaat Lithium Werks een 17 hectare grote R&D-campus inrichten voor de ontwikkeling van een ‘mobile battery ecosystem’.  Hiervoor heeft het bedrijf ondersteuning gekregen van de ontwikkelingsmaatschappij Oost NL, de gemeente Enschede en de provincie Overijssel. Op dit moment is al ruim 100 miljoen euro door verschillende partijen geïnvesteerd in de ontwikkeling van de R&D-campus. Met deze investering worden de plannen concreet. De campus zal in fases gebouwd worden. De ambitie is dat eind 2019 het eerste gebouw staat op Technology Base en dat er zo’n 300 mensen werkzaam zijn. Engineers onderzoeken er nieuwe technologieën op het gebied van clean energy. Binnen vijf jaar zullen, volgens de plannen van Lithium Werks, 2000 mensen werkzaam zijn op de R&D-campus.

Mobiele accu’s

De vraag naar accu’s stijgt ook met de toename van het aantal elektrische auto’s. Maar de benadering van elektrisch vervoer is nog klassiek: de eigenaar van de auto komt thuis, koppelt zijn of haar auto aan het elektriciteitsnet en de volgende ochtend is de auto weer klaar om te gaan. De autoaccu is een afnemer. Maar wat als die accu tegelijk ook een leverancier wordt, en dan niet op een vaste plaats bij één huis? Dan zorgt de auto voor vervoer van mensen, en is hij tegelijk ingepland voor opladen en het leveren van energie in een ‘smart city’. Dit komt ook overeen met toekomstbeelden van autonoom rijdende voertuigen, waarin persoonlijk autobezit tot het verleden behoort. Voor de zeer geavanceerde planning die hiervoor nodig is, wil Lithium Werks technieken uit de artificial intelligence inzetten.

Technische kennis

Lithium Werks, dat al 200 miljoen accucellen leverde aan meer dan 1000 klanten in 50 landen, is recent samengegaan met Super B Lithium Power B.V. uit Hengelo en nam eerder al de industriële tak van A123 Systems LLC en het complete bedrijf Valence Technology Inc. over. De onderneming produceert Lithium IJzer Fosfaat accu’s, ook wel afgekort tot LFP. Om ook de volgende generaties opslagtechnieken te ontwikkelen, gaat Lithium Werks samenwerken met de Universiteit Twente (UT). De UT heeft geavanceerde faciliteiten in huis voor materialenonderzoek, zoals het MESA+ NanoLab en ook kennis van onder meer besturingselektronica en artificial intelligence. “Deze kennis samenbrengen om een rol van betekenis te spelen in de energietransitie, betekent dat we samen een belangrijke bijdrage kunnen geven aan de ‘sustainable development goals’”, aldus bestuursvoorzitter Victor van der Chijs van de UT.

“Enschede magneet voor talent”

"Enschede is een magneet voor (jonge en ervaren) talenten en innovatieve bedrijven die samen werken aan de technologie van morgen”, zegt wethouder Economie en innovatie Eelco Eerenberg. “Slimme innovaties ontwikkelen, start met geweldige ideeën. In Enschede vind je het perfecte ecosysteem om vernieuwende vondsten te bedenken die de wereld veiliger en duurzamer maken. Technology Base is een perfect voorbeeld van zo’n omgeving. We werken er hard aan om dat ecosysteem te creëren en te verbeteren en dat dit nu gezien en erkend wordt door een grote partij als LW, is belangrijk voor de ontwikkeling van de stad.
Of het nu kleine of grote veranderingen zijn, in Enschede heb je de ruimte om jezelf te ontwikkelen en daar past deze ontwikkeling perfect bij. Vanaf de leidende rol van Enschede in de wereldeconomie van Textiel in de vorige eeuwen is er een uitstekende infrastructuur ontstaan voor Techniek en innovatie. Niet alleen het onderwijs maar ook het bedrijfsleven en de overheid doen er alles aan om talent en innovatieve bedrijven aan te trekken, te behouden en te ontwikkelen. LW kan eraan bijdragen dat we dit talent behouden voor stad en regio."