Nieuwe, strengere regels om coronavirus te bestrijden. Wat betekenen ze voor jou?

24 maart 2020

Op 23 maart heeft het kabinet nieuwe en strengere maatregelen genomen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De regels die vorige week werden afgekondigd gelden ook nog steeds. De belangrijkste: Houd tenminste 1.5 meter afstand! Kijk voor meer informatie en een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden op de site van de Rijksoverheid.

Hieronder lees je wat de belangrijkste nieuwe en aangescherpte regels zijn:

 • Burgemeesters mogen specifieke locaties sluiten. Denk dan bijvoorbeeld aan parken en campings. Ook mogen ze gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden wordt. In die gebieden - dat kan ook een hele stad zijn - wordt streng opgetreden als je met 3 of meer mensen bij elkaar bent en geen 1,5 meter afstand houdt. Dat betekent dat je een boete kan krijgen van 400 euro. Dit geldt niet voor gezinnen met kinderen of personen uit hetzelfde huishouden.
   
 • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer je niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd 1,5 meter afstand van anderen en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen.
   
 • Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni, ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en bruiloften geldt een uitzondering. Daarover komt later meer informatie.
   
 • Voor thuis: Maximaal drie mensen op bezoek en houd ook dan 1,5 meter afstand tot elkaar.
   
 • Koorts? De maatregel voor thuisisolatie is aangescherpt. Heeft een gezinslid koorts, dan moet het hele gezin thuisblijven. Dit geldt niet voor mensen in cruciale beroepen en vitale processen, tenzij zij zelf ziek worden.
   
 • Doe in je eentje boodschappen. Ga je boodschappen doen? Doe dat dan zoveel mogelijk in je eentje en niet met het hele gezin.
   
 • Buiten spelen: Kinderen kunnen nog met elkaar blijven buitenspelen. Maar ouders moeten zo veel mogelijk binnen blijven. Ook hierbij geldt de oproep ook vooral het gezonde verstand te gebruiken.
   
 • Winkels en het openbaar vervoer moeten verplicht maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid. Denk dan aan een maximaal aantal mensen tegelijk naar binnen.
   
 • Kappers en schoonheidsspecialisten (en andere contactberoepen in uiterlijke verzorging) mogen tot tenminste 6 april hun vak niet meer uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt dat zij zoveel mogelijk beeldbellen.
   
 • Casino’s sluiten per 24 maart 2020. Ze vallen nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden.
   
 • Op locaties zoals vakantieparken moeten beheerders maatregelen treffen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden. Als zij hiertoe niet in staat zijn, mogen gemeenten deze locaties sluiten.