Ondernemersbijeenkomst over herwaardering vakmanschap in Twente

Met een herwaardering voor modern vakmanschap en ambachten kan Twente de basis van economische ontwikkeling verbreden.

Om hierin kansen te verkennen, organiseren de Koninklijke Grolsch, Het Gilde van Twente en gemeente Enschede een bijeenkomst voor Twentse, ambachtelijke ondernemers. Zij zijn op 10 februari 2016 van harte welkom op de startbijeenkomst over vakmanschap en de opkomende betekeniseconomie.

Wanneer? Woensdag 10 februari 2016, vanaf 19.00 uur
Waar? Koninklijke Grolsch, Brouwerslaan 1 in Enschede.
Wie?     Uitgenodigd zijn o.a. meubel- en kledingmakers, goudsmeden, koks, kaasmakers, hoefsmeders, kwekers, ijsmakers, brouwers, distilleerders, wijn, fruit- en veeboeren, schoenmakers, zilversmeders, specialisten in persoonlijke verzorging, stoffeerders, fotografen, zeilmakerijen, glaskunstenaars, horlogemakers, en ambachtelijke slagers en bakkers.

Ambachtelijke ondernemers melden zich voor 1 februari aan via enschede.nl/vakmanschap

Programma

De bijeenkomst start om 19.00 uur en bevat bijdragen van Grolsch over vakmanschap, Arne Schouwink over de betekeniseconomie, Kees Klomp over Het Gilde van Twente en Wilja Jurg, organisator van het Makerfestival. Ook aan bod komen onderwerpen als:

  • Vergroten van de exportmogelijkheden
  • Enthousiasmeren van jongeren voor een opleiding in ambachtelijke beroepen
  • Aantrekken van toeristen. In 2020 verwacht Nederland zo’n 400.000 toeristen uit China. Vanwege onze bezienswaardigheden en vanuit hun zoektocht naar oorspronkelijkheid. Kwaliteit, ontwerp, oorsprong, traditie en vakmanschap zijn leidend in de zoektocht van de jonge, mondaine Chinees. Andere Aziatische landen zullen volgen. De vraag is: wat zet Twente in de etalage?

Waarom deze bijeenkomst?

In Nederland verdienen ruim 800.000 Nederlanders hun brood in het ambacht en er is een groeiende behoefte aan deze beroepen. Patrick Welman, wethouder Economie en Werk: “Aandacht voor lokale producten is een van de drie belangrijkste trends voor 2016. Deze hernieuwde aandacht voor vakmanschap past prima bij het streven naar sociale en economische groei in onze regio. Ambacht past heel goed bij Twente en ook de Achterhoek. We hebben de aandacht daarvoor de laatste jaren een beetje laten versloffen. Samen met ondernemers en partners willen we verkennen hoe het vakmanschap in te zetten om de Twentse economie te verstevigen. Bijvoorbeeld door het te combineren met de andere kwaliteiten van Twente: hoogwaardige technologie en innovaties.”