Online kansen benutten door Digitale Werkplaats

05 oktober 2016

Inschrijving voor gratis Google workshops in Enschede gestart.

Nederlandse zzp’ers en kleine ondernemers benutten de groeikansen die het internet biedt nog te weinig. Daarom organiseert Google Nederland in samenwerking met de gemeente Enschede op 21 en 22 november aanstaande de Digitale Werkplaats in de Hangar 11 in Enschede.

De Digitale Werkplaats bestaat uit gratis workshops waarbij ondernemers de juiste digitale vaardigheden leren om online zaken te doen en daarmee groei te realiseren. Na een succesvolle aftrap in Eindhoven in 2015 en geslaagde edities in Nijmegen, Groningen, Hilversum, Rotterdam en Den Haag komt de Digitale Werkplaats nu naar Enschede. Om tienduizenden ondernemers tot eind 2016 op weg te helpen, werkt Google samen met kredietverstrekker Qredits en Nederlandse gemeenten. Aanmelden voor de Digitale Werkplaats kan via g.co/digitalewerkplaats.

Technologie helpt groei

Een van de belangrijkste beleidsproblemen bij Nederlandse bedrijven is het creëren van groei. De economie herstelt zich, maar de toekomstige groei is niet gegarandeerd. Google en Qredits geloven in de kracht van de ondernemers en de belangrijke rol die zij spelen in de groei van de Nederlandse economie. Ondernemers zijn de Nederlandse economie. Achtenveertig procent van de Nederlandse arbeidsmarkt bestaat uit zelfstandigen en kleine ondernemers, die een groot groeipotentieel hebben. Iedere zzp’er of kleine ondernemer heeft zijn uitdagingen en beperkingen om bij te kunnen dragen aan het economisch herstel. Een voorbeeld hiervan is het gebrek aan kennis over hoe technologie kan helpen groei te realiseren (CPB). Het internet biedt veel kansen voor Nederlandse bedrijven en Google wil deze ondernemers hierbij op weg helpen.

Kennis en financiën

De gemene deler tussen Google en Qredits is de visie over het herstel van de economie, waarbij zowel digitale kennis en vaardigheden alsook financieringsmogelijkheden een sleutelrol spelen. Ondernemers zorgen voor bedrijvigheid, voor inkomsten, voor diversiteit in de steden en dorpen, voor verbinding en niet in de laatste plaats voor banen. Zowel Google als Qredits ondersteunen deze ondernemers in het bieden van hun diensten en producten. Juist in deze tijd is digitale kennis onmisbaar, maar ook van het vinden van klanten tot het zoeken naar de juiste financiering.

Patrick Welman, wethouder Economie & Werk gemeente Enschede: “Dit is een bijzonder positief initiatief dat ik van harte ondersteun. Enschede en Twente kennen veel innovatieve ondernemers. De internettechnologie gaat zo ontzettend hard; het valt niet mee om bij te blijven. Met de Digitale Werkplaats hopen we de ondernemers hierbij te ondersteunen. Zodat zij over de juiste kennis en digitale tools beschikken om zich succesvol te kunnen blijven ontwikkelen.”

Pim van der Feltz, directeur Google Nederland: “Het aantal bedrijven in Overijssel groeit dankzij de vele zzp'ers die er gevestigd zijn.* In Twente deed zich met name in de periode 2008-2014 een grote groei voor met bijna 30 procent meer startende ondernemingen.** Kennis en vaardigheden van ondernemers zijn van groot belang en we willen de lokale ondernemers in Enschede en omgeving op een laagdrempelige manier en dichtbij huis de kans geven deel te nemen aan de Digitale Werkplaats. Met de kennissessies en workshops waarbij we het kennisniveau van ondernemers verder stimuleren, kunnen ze straks nog meer digitale groei realiseren.”

Praktische en laagdrempelige aanpak voor online groei

De Digitale Werkplaats biedt een praktisch, laagdrempelig en kosteloos handvat voor Nederlandse zzp’ers en kleine ondernemers. Tijdens de sessies worden de nodige digitale vaardigheden bij gebracht, zodat bedrijven aan de slag kunnen en meer groei kunnen realiseren: van het optimaal opbouwen en beheren van een website en strategieën om via het internet meer klanten te werven, tot hoe digitale tools ook de samenwerking binnen het bedrijf en met partners kunnen bevorderen.

Aanmelden voor de Digitale Werkplaats

De Digitale Werkplaats wordt georganiseerd in meerdere steden in Nederland. De Digitale Werkplaats vindt op 21 en 22 november in Enschede plaats in de Hangar 11. Er worden verschillende sessies van elk een dagdeel gegeven. De exacte data en locaties zijn te raadplegen op de website van de Digitale Werkplaats. Ondernemers kunnen zich via de website g.co/digitalewerkplaats aanmelden. Voor wie er niet bij kan zijn, is er ook een Online Digitale Werkplaats. Aanmelden voor de Online Digitale Werkplaats kan hier.

* CBS, 2015

** Twente Index, 2015

Over Qredits

Qredits is een private non-profit instelling die ondernemers in Nederland ondersteunt bij het succesvol starten van of investeren in hun bedrijf door het aanbieden van kredieten tot € 250.000, coaching en tools. Qredits heeft meer dan 7.000 ondernemers afgelopen jaren gefinancierd voor een totaal bedrag van 130 miljoen euro en heeft daarmee 10.000 banen gecreëerd.

Over Google Inc.

Google is een wereldleider in technologie en focust op het verbeteren van de manier waarop mensen in contact komen met informatie. Google's innovaties in zoeken en adverteren op internet hebben er toe geleid dat Google's website een essentieel onderdeel van het internet is en dat het merk behoort tot één van de meest bekende ter wereld.

Google is een handelsmerk van Google Inc. Alle andere bedrijfs- en productnamen kunnen handelsmerken zijn van bijbehorende bedrijven waarmee zij zijn verbonden. Raadpleeg voor meer informatie www.google.com.