Open Monumentendag in Enschede

06 september 2017

Op zaterdag 9 en zondag 10 september openen negen Enschedese monumenten hun deuren tijdens de landelijke Open Monumentendag.  Diverse activiteiten maken een bezoek extra aantrekkelijk.

Kerken, molens en meer

De mooiste Synagoge van West-Europa is zondag van 11.00 – 17.00 uur geopend. Altijd al een kerktoren willen beklimmen?  Dat kan op zaterdag en zondag bij de Lasonderkerk. Liefhebbers van het klimwerk kunnen zich zaterdag ook uitleven in de Stadhuistoren. In de school aan de Minkmaatstraat exposeren de kunstenaars met ateliers in de school hun werken. Binnen de singels zijn ook de volgende monumenten te bezoeken: de Jacobuskerk en de Sint Josephkerk, elk met bijzondere activiteiten.

Buiten de singel staan de oudste monumenten die deelnemen aan de monumentendag.  Het Lammerinkswönner  is genoemd naar Koert Lammerink, die dit ‘lös hoes’ in 1775 bouwde voor zijn ouders.  Wissink’s Möl  (1802) is het oudste type houten windmolen die we in Nederland kennen en de Lonneker Molen stamt uit 1851.

Niet alle monumenten zijn beide dagen geopend. Kijk voor de openingstijden en voor het volledige programma op www.openmonumentendag.nl/gemeente/enschede/.  De toegang van de monumenten is gratis.