Oud-burgemeester Jan Mans overleden

19 februari 2021

Vanmorgen ontvingen we het bericht dat onze oud-burgemeester Jan Mans donderdagavond op 80 jarige leeftijd is overleden.

oud-burgemeester Jan MansHij was al enige tijd ernstig ziek.

Jan Mans was burgemeester van Enschede van 1994 – 2005. Tijdens zijn burgemeesterschap heeft hij zich ingezet voor een economische revitalisering van de stad. Zo kreeg bijvoorbeeld de binnenstad een heel ander aanzien.

Hij was een groot voorstander voor samenwerking over de gemeentegrenzen heen. Hij heeft zich daarom ook ingezet voor de bundeling van bestuurskracht, vergaande (eu)regionale samenwerking en het integreren van het lokaal bestuur in het nieuwe Europa.

De vuurwerkramp heeft een grote stempel op zijn burgemeesterschap gezet. Hij toonde zich een doortastende crisismanager en groeide in die dagen uit tot een symbool van troost en hoop voor vele getroffen inwoners. Zijn open, benaderbare en kwetsbare wijze van opereren heeft op velen indruk gemaakt. Hij spande zich in de impact van de ramp om te buigen tot een positieve kracht voor Enschede. Bij zijn afscheid van Enschede is hij benoemd als Officier in de Orde van Oranje-Nassau en ereburger van Enschede.

Wij zullen Jan Mans herinneren als een betrokken burgemeester met een groot hart voor alle Enschedeërs. Wij zijn hem veel dank verschuldigd. Hij blijft een levende herinnering en wij zullen hem niet vergeten.

Jan Mans zal op een later moment in een buitengewone raadsvergadering worden herdacht.

Onze gedachten gaan uit naar zijn echtgenote, kinderen en kleinkinderen. Wij wensen hen alle sterkte toe bij het dragen van dit verlies.

Henk Jan Meijer,
burgemeester