Programma ‘Nu Niet Zwanger’ van start in Enschede, Hengelo en Almelo

30 april 2021

Vanaf 29 april 2021 is het programma Nu Niet Zwanger actief in gemeenten Enschede, Hengelo en Almelo.

De verantwoordelijk wethouders van de drie steden hebben hiervoor het startsein gegeven. Het landelijke programma richt zich op kwetsbare mensen en moet hen helpen onbedoelde zwangerschappen te voorkomen. De drie steden draaien het programma samen met GGD Twente. Door actieve begeleiding en open gesprekken over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie helpen zij kwetsbare mensen een bewuste keuze te maken over het moment van hun zwangerschap. Landelijk doen 141 gemeenten mee aan het programma. Almelo, Enschede en Hengelo starten als eerste gemeenten in de regio Twente.

'Nu NIet Zwanger' ondersteunt

Onbedoeld zwanger raken is zowel op jongere als op latere leeftijd een ingrijpende en emotionele gebeurtenis, waarbij de onbedoeld zwangere vrouw en haar omgeving worden geconfronteerd met een situatie waar zij niet direct voor gekozen hebben. Het gesprek voeren over een kinderwens en het eventuele moment daarvan, helpt bij het maken van een bewuste keuze. Zo kan een onbedoelde zwangerschap worden voorkomen. Daarom is in 2014 het programma Nu Niet Zwanger ontwikkeld. Na een succesvolle pilot in Tilburg is het programma Nu Niet Zwanger landelijk uitgerold.

“Het krijgen van een kind is heel bijzonders en het zorgt voor een grote verandering in je leven. Een onbedoelde zwangerschap kan verstrekkende gevolgen hebben. Er kan spanning ontstaan in de relatie of het ouderschap is niet combineren met opleiding of werk. Dit vergroot de kans op armoedeval. Als stad wil je dat iedereen zo goed mogelijk kan meedoen in de samenleving. Ik gun ieder kind en gezin een kansrijke start. Daarom ben ik blij dat vanaf vandaag het landelijke programma Nu Niet Zwanger ook in Enschede draait”, aldus de Enschedese wethouder June Nods.

 

Wat is Nu Niet Zwanger?

Nu Niet Zwanger ondersteunt kwetsbare mensen bij een bewuste invulling van hun kinderwens. Hulpverleners begeleiden mensen met een eerlijk gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. Zij sluiten daarbij aan bij de dagelijkse leefwereld en verkennen met hen welke vragen, emoties, ideeën en drempels er bestaan. Nu Niet Zwanger is er voor vrouwen en mannen in de vruchtbare leeftijd waarbij sprake is van een opeenstapeling van problemen en/of beperkingen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website: www.nunietzwanger.nl