Raad Enschede fietsstad kiest unaniem voor Fietsvisie 2030

31 maart 2021

Ruimte voor de fiets houdt de stad bereikbaar

De gemeenteraad van Enschede heeft maandag 29 maart unaniem de Fietsvisie 2030 vastgesteld. De gemeente wil de stijgende lijn in het aantal fietsers en tevredenheid van fietsers doortrekken en op het gebied van verkeersveiligheid nog een stap extra zetten. De raad nam ook een motie aan voor een actieplan om het aantal fietsendiefstallen te verminderen.

Fietsburgemeester Hennie Kuiper is heel content met de aangenomen fietsvisie. “De zon schijnt, mijn dag kan niet meer stuk. Nu aan de slag om van Enschede een nog mooiere Fietsstad te maken!”

Bereikbaarheid, gezondheid en verkeersveiligheid

Om de stad bereikbaar te houden, is het nodig om meer mensen op de fiets te krijgen. Daarmee ontstaat er ruimte voor het autoverkeer. Daarom zorgt de gemeente voor nog betere fietsvoorzieningen. Wethouder Jurgen van Houdt: “Heel gaaf dat de raad zo breed onze ambities voor 2030 onderschrijft! Fietsen wordt steeds populairder in onze fietsstad, dat merk je ook in deze coronatijd. En de diversiteit aan fietsen neemt toe. Je ziet bijvoorbeeld steeds meer bakfietsen, speed pedelecs en e-bikes. Dat vraagt om een nog uitgekiender wegennetwerk. Zo bevorderen we de bereikbaarheid, gezondheid en verkeersveiligheid van onze inwoners.”

Doorstroming op de singels

Belangrijk onderwerp is ook de doorstroming op de singels. Die hangt onder andere samen met de oversteekbaarheid voor de fiets. In de Fietsvisie zijn de belangrijkste doorfietsroutes in de stad bepaald. Wethouder Van Houdt: “Waar die de singels kruisen gaan we extra inzetten op het veiliger maken van de fietsoversteek, te beginnen bij de Kottendijk en de Lasonderstraat aan de noordkant van de singels. Deze maatregelen passen perfect bij de andere opgave die onze stad heeft: het laten doorstromen van het verkeer op de singels. Als dit werkt, en daar zijn we van overtuigd, gaan we ook verder de singels beter en veiliger oversteekbaar maken, bijvoorbeeld ter hoogte van de Heutinkstraat en de Brinkstraat. En zo wordt ook de doorstroming op de singels bevorderd voor de auto.” 

Meer lezen, kijk op Fietsen in Enschede wordt zo aangenaam mogelijk | Gemeente Enschede