Regenboogstad Enschede hangt de Regenboogvlag uit

10 oktober 2017

Op woensdag 11 oktober was op een groot aantal locaties in Enschede de regenboogvlag voor de landelijke Coming Out Dag te zien. De Coming Out Dag bedrukt dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn.

Op het stadhuis waren Enschedeërs vanaf 8.00 uur welkom voor het Regenboogontbijt. Het Regenboogontbijt is een initiatief van de gemeente Enschede, het COC Twente-Achterhoek, Artikel 1 Overijssel, SHHT (Café Stonewall), jongeren & studentenvereniging Exaltio, Alifa, Saxion, Politie Oost-Nederland (Roze in Blauw) en GGD Twente.

Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en (sociaal) veilig voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in de eigen sociale kring of waar dan ook. De regenboogvlag symboliseert dit voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders. De vlaggen worden gehesen om deze boodschap gezamenlijk kracht bij te zetten.

'Oud Roze'

Het thema in Enschede is ‘Oud Roze’, de focus is gericht op de veiligheid en acceptatie van LHBTI senioren (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en interseksuele personen).. Binnen deze doelgroep is het zijn van lesbisch, homo-, bi-, interseksueel of transgender vaak nog een taboe. Het hijsen van de regenboogvlag door verschillende zorginstellingen is daarom een mooi initiatief om aandacht te schenken aan het jezelf kunnen zijn binnen de woon- en zorgcentra.

Coming Out Week met verrassende activiteiten

Gemeente Enschede werkt  aan sociale veiligheid, acceptatie en weerbaarheid van LHBTI’ers in onze gemeente. Om een breed gedragen aanpak te garanderen, wordt nauw samengewerkt met onder andere COC Twente-Achterhoek, Artikel 1 Overijssel, SHHT (Café Stonewall), Roze in Blauw (Politie Oost-Nederland), Alifa, Saxion, studentenvereniging Exaltio en GGD Twente. Van 2015 tot eind 2017 is de gemeente hiermee aan het werk onder de titel ’ Regenboogstad’. Hiervoor is een lokaal meerjarenplan gemaakt, gebaseerd op de inbreng van inwoners en partners en de resultaten van voorgaande jaren.

Loco-burgemeester Eelco Eerenberg hees de vlag op het stadhuis. Eerenberg: “Enschede is een stad rijk aan diversiteit en als college vinden we het ontzettend belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn en zich veilig voelt, ongeacht geslacht of seksuele voorkeur. Je hebt het recht om te zijn wie je bent, altijd en overal. In Enschede onderstrepen we dit met een Coming Out Week vol met inhoudelijke, mooie en verrassende activiteiten.”

Het volledige programma van de Coming Out Week staat op www.comingouttwente.nl.