Regenboogstad Enschede hangt de Regenboogvlag uit

08 oktober 2018

Op donderdag 11 oktober hangt op een groot aantal locaties in Enschede de Regenboogvlag uit in het kader van de Regenboogdagen.

De Regenboogdagen benadrukken dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn. De regenboogvlag symboliseert dit voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transseksuele - en intersekse personen. In Enschede wordt de vlag gehesen op het stadhuis, stadskantoor, bij een groot aantal scholen, zorginstellingen, horecabedrijven, politie en de Regio Twente. Voordat de Regenboogvlag in top gaat, is er eerst nog een Regenboogontbijt in de Mozaïekzaal van het stadhuis. Iedereen kan daar vanaf 08.00 uur binnenlopen en aanschuiven. Aanmelden hoeft niet.

Het volledige programma van de Regenboogdagen staat op www.regenboogtwente.nl.

Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en (sociaal) veilig voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in de eigen sociale kring of waar dan ook. De Regenboogvlag symboliseert dit voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transseksuele - en intersekse personen. De vlaggen worden gehesen om deze boodschap gezamenlijk kracht bij te zetten.

Op 11 oktober is de internationale Coming-Out-Dag. Rondom deze dag worden elk jaar activiteiten georganiseerd. Dit jaar zijn de Regenboogdagen van donderdag 11 tot en met zondag 14 oktober. In Enschede doen ook meer dan 35 horecagelegenheden mee. Ze hijsen de Regenboogvlag en bieden regenbooggerechten aan. Dit jaar is het thema de acceptatie van lhbti+ in verschillende culturele en religieuze gemeenschappen.

Wethouder Kampman: “Enschede is een stad rijk aan diversiteit en als college vinden we het ontzettend belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn en zich veilig voelt, ongeacht geslacht, geloof of seksuele oriëntatie of identiteit. Je hebt het recht om te zijn wie je bent, altijd en overal. In Enschede onderstrepen we dit tijdens de Regenboogdagen met inhoudelijke, mooie en verrassende activiteiten. En dat blijven we doen zolang het nodig is.”

Regenboogstad Enschede

Gemeente Enschede werkt  aan sociale veiligheid, acceptatie en weerbaarheid van lhbti’ers in onze gemeente. Om een breed gedragen aanpak te garanderen, wordt nauw samengewerkt met onder andere COC Twente-Achterhoek, Katholiek Centrum voor Welzijnsbevordering Overijssel (KCWO), Artikel 1 Overijssel, SHHT (Café Stonewall), Roze in Blauw (Politie Oost-Nederland), Alifa, Saxion Hogescholen, jongeren- en studentenvereniging Exaltio en GGD Twente.

Het Regenboogontbijt is een initiatief van de gemeente Enschede, het COC Twente-Achterhoek, Artikel 1 Overijssel, SHHT (Café Stonewall), jongeren & studentenvereniging Exaltio, Alifa, Saxion, Politie Oost-Nederland (Roze in Blauw) en GGD Twente.