Social Impact Bond helpt werkzoekenden uit Enschede aan een baan in Duitsland

07 september 2016

Donderdag 8 september lanceert de gemeente Enschede de eerste Social Impact Bond (SIB) bij Kreishandwerkerschaft te Rheine (Duitsland), gericht op Enschedese werkzoekenden en Duitse werkgevers.

Met deze SIB willen de gemeente Enschede, Start Foundation, ABN AMRO en BOAS Werkt 138 werkzoekenden intensief begeleiden naar beschikbare banen aan de andere kant van de grens. Dit is de eerste grensoverschrijdende SIB ter wereld.

Volop baankansen over de grens

Enschede kent een werkloosheidspercentage van 8,5%*. In de Duitse regio Nordrhein-Westfalen is sprake van volledige werkgelegenheid: het werkloosheidspercentage is er niet hoger dan 3%. De verwachting is dat het aantal onvervulde vacatures de komende jaren zal stijgen. Grote groepen Duitse medewerkers bereiken op niet al te lange termijn hun pensioenleeftijd. Werklozen uit Enschede lijken de weg naar de Duitse arbeidsmarkt nog moeilijk te vinden. Dit maatschappelijk vraagstuk pakken de gemeente Enschede, Start Foundation, ABN AMRO en BOAS Werkt via een SIB aan. De SIB richt zich op de 7.000 huishoudens in Enschede die momenteel een Wwb-uitkering ontvangen.

PDFfactheet-sib-werken-in-duitsland--online-versie-gem-enschede.pdf