Spoortunnel Eschmarke en geluidsschermen A35 verfraaid

10 oktober 2016

In nauwe samenwerking met kunstenaars, diverse organisaties en jongeren

Afgelopen zomer is de tunnel bij station Eschmarke opgeknapt. Ook de geluidsschermen langs de Rijksweg A35, ter hoogte van de fietstunnels Oude Dijk en Boswinkel zijn verfraaid.

Aanpak tunnels

In Enschede Oost, West en Zuid liggen fietstunnels die veel wandelaars, fietsers en bromfietsers gebruiken. Uit onderzoek bleek dat deze tunnels door gebruikers vaak als sociaal onveilig en onprettig worden ervaren. De gemeente Enschede pakte daarom de belevingswaarde van enkele fietstunnels in 2014 al aan door deze onder andere te verfraaien met schilderingen.

Samenwerking met TETEM

Voor de spoortunnel Eschmarke en de geluidsschermen langs de Rijksweg A35 zijn in maart 2016, via TETEM kunstruimte, kunstenaars uitgenodigd om een ontwerp in te dienen. De binnengekomen ontwerpen zijn geselecteerd en vervolgens voorgelegd aan een jury van diverse belangenvertegenwoordigers waaronder de betreffende wijkraden en de Fietsersbond Enschede.

Kleurrijke ontwerpen

Uiteindelijk heeft de jury het ontwerp met bramen en kikkers van Marco Merlijn gekozen voor de spoortunnel Eschmarke. Voor de geluidsschermen langs de Rijksweg a35, nabij de fietstunnel, is de keus gevallen op het ontwerp van het kunstenaarsduo Hilberdink & De Vries met een prachtig kleurrijk figuratief ontwerp. De figuren in dit ontwerp zijn samengesteld en geschilderd door de kunstenaars en jongeren uit de wijk. Dit kunstenaarsduo heeft ook de schildering op het geluidscherm boven de fietstunnel Boswinkel verzorgd.

Fietsstad 2020

In het kader van Enschede Fietsstad 2020 investeert gemeente Enschede in de fietser door het fietsen in de stad prettiger en veiliger te maken. De beleving van de fietstunnels en de geluidsschermen is aanzienlijk verbeterd door deze fraaie beschilderingen.

Aanstaande woensdag 12 oktober vindt om 13.30 uur een persmoment plaats - nabij de fietstunnel Oude Dijk - met wethouder Hans van Agteren waar ook de kunstenaars en jongeren bij aanwezig zijn.