Spoortunnel Eschmarke en geluidsschermen RW A35 verfraaid

07 juni 2016

Van 6 juni tot medio juli 2016 wordt de tunnel bij station Eschmarke opgeknapt. Ook de geluidsschermen langs de Rijksweg A35, ter hoogte van de fietstunnels Oude Dijk en Boswinkel worden verfraaid.

De Prinsessetunnel wordt later dit jaar beschilderd.

Aanpak tunnels

In Enschede Oost, West en Zuid liggen fietstunnels die veel wandelaars, fietsers en bromfietsers gebruiken. Uit sonderzoek bleek dat deze tunnels door gebruikers vaak als sociaal onveilig en onprettig worden ervaren. De gemeente Enschede pakte daarom de belevingswaarde van enkele fietstunnels in 2014 al aan door deze onder andere te verfraaien met schilderingen.

Samenwerking met TETEM

Voor de spoortunnel Enschmarke en de geluidsschermen langs de Rijksweg A35 zijn in maart 2016, via TETEM kunstruimte, kunstenaars uitgenodigd om een ontwerp in te dienen. De binnengekomen ontwerpen zijn geselecteerd en vervolgens voorgelegd aan een jury van diverse belangenvertegenwoordigers waaronder de betreffende wijkraden en de Fietsersbond Enschede.

Kleurrijke ontwerpen

Uiteindelijk heeft de jury het ontwerp met bramen en kikkers van Marco Merlijn gekozen voor de spoortunnel Eschmarke. Voor de geluidsschermen langs de Rijksweg a35, nabij de fietstunnel, is de keus gevallen op het ontwerp van het kunstenaarsduo Hilberdink & De Vries met een prachtig kleurrijk figuratief ontwerp. De figuren in dit ontwerp worden samengesteld en geschilderd door de kunstenaars, kinderen van Openbare basisschool Europa en jongeren uit de wijk Dit kunstenaarsduo gaat ook de schildering op het geluidscherm boven de fietstunnel Boswinkel verzorgen. De schilderingen moeten medio juli klaar zijn. In de Prinsessetunnel wordt later dit jaar één wand beschilderd.