Sporten op rubbergranulaat is veilig

20 december 2016

In opdracht van minister Schippers van VWS heeft het RIVM extra onderzoek gedaan naar rubbergranulaat in kunstgras. Uit dit onderzoek blijkt dat de rubberkorrels niet schadelijk zijn voor de gezondheid.

Kinderen en volwassenen kunnen dus met een gerust hart sporten op de kunstgrasvelden. De GGD onderschrijft de uitslag van het onderzoek.

In rubbergranulaat zitten heel veel verschillende stoffen, maar deze komen slechts in zeer lage hoeveelheden uit de korrels vrij. Dat komt doordat de stoffen min of meer in het granulaat zijn ‘opgesloten’. Hierdoor is het schadelijke effect op de gezondheid praktisch verwaarloosbaar.

Wethouder Sport Jurgen van Houdt is blij met deze uitslag: “Onze voetbalverenigingen en onze inwoners hebben reikhalzend uitgekeken naar dit onderzoek van het RIVM. Ik begrijp de onrust die was ontstaan heel goed en ben daarom opgelucht dat de uitslag geruststellend is. Nu kunnen de voetbalverenigingen en hun leden met een gerust hart de winterstop in en kunnen we het weer hebben over het mooie spelletje.”