Twente goes Techno 2016

30 november 2016

In de week van 14 tot en met 18 november brachten 850 leerlingen uit het voortgezet onderwijs een bezoek aan technische bedrijven in Enschede. Dit deden zij tijdens het jaarlijks terugkerende project ‘Twente goes Techno’, waaraan Enschede voor de derde keer meedeed.

Hierdoor krijgen leerlingen een indruk van techniek en een beter idee van de werkzaamheden, de sfeer binnen een bedrijf en de verschillende beroepen die er binnen het bedrijf zijn.

Vaak denken jongeren dat werken in de techniek zwaar en slecht betaald werk is. Door hen een kijkje te laten nemen bij technische bedrijven ervaren ze zelf dat dit geen juist beeld is en ontdekken ze dat werken in de techniek leuke en interessante banen biedt.

(Centi)meters dik ijs

Veel leerlingen waren enthousiast over de bedrijven die zij bezochten. Zo riep een leerling bij de ijsbaan heel verbaasd: “Ik dacht dat het ijs op de ijsbaan minimaal 3 meter dik was!”. Terwijl het in werkelijkheid slechts enkele centimeters dun is. En bij het Saxion Fablab konden leerlingen zien en ervaren wat er allemaal te doen is in het lab. Vooral het 3D- printen was populair. “Ontzettend gaaf dat ik mijn eigen naam mocht printen.”

In totaal deden 25 grote en kleine bedrijven mee, uit branches als groot- en kleinmetaal, infratechniek, installatietechniek, media en procestechniek. Ook het zwembad, de ijsbaan, sportbedrijf Sportaal en de leerlingenlabs van Universiteit Twente en Saxion Hogeschool deden mee.

Ieder jaar wordt het aantal bedrijven dat een week lang haar deuren wil openen groter. Een geslaagde week dus voor alle betrokkenen. Op naar Twente goes Techno 2017!