Twentse gemeenten krijgen regenboogvlag

29 september 2016

Gemeenten kunnen de vlag hijsen tijdens de Nationale Coming-Out Day op 11 oktober

Op 29 september hebben alle Twentse gemeenten een regenboogvlag in ontvangst genomen tijdens een workshop voor Wmo-beleidsmedewerkers over seksuele diversiteit. Gemeenten kunnen de vlag hijsen tijdens de Nationale Coming-Out Day op 11 oktober. In heel Nederland hangen op die dag meer dan 90 gemeenten de regenboogvlag uit, een symbool van tolerantie en acceptatie van homoseksuele mannen en vrouwen, transgenders en interseksuelen (lhbti’ers). 
Ook al neemt de sociale acceptatie toe, toch zijn er zorgen over kwetsbare groepen binnen de lhbt-gemeenschap. Homojongeren doen 5x vaker een zelfmoordpoging dan heterojongeren, en veel transgenders ondervinden vaak onbegrip of zelfs discriminatie. Om deze uitdagingen aan te gaan zijn Enschede en Hengelo regenboogsteden: koplopers op het gebied van lhbt-beleid. Door maatschappelijke organisaties als het COC, de GGD en Artikel 1 te ondersteunen werken zij aan tolerante scholen, sociale voorzieningen voor kwetsbare groepen en expertiseontwikkeling bij professionals. 
Twentse gemeenten motiveren om aan de slag te gaan met LHBTI-beleid is een van de speerpunten uit het lhbt-beleid ‘15-’17 van de gemeente Enschede. Gemeente Hengelo en Enschede, het COC en de GGD organiseerden een bijeenkomst voor de andere twaalf gemeenten om de noodzaak van een lhbt-beleid aan te halen en kennis over te dragen. Bestaande organisaties als COC Twente-Achterhoek, Artikel1 Overijssel en activiteiten als inloopcafés en de Coming-Out Week werden gepresenteerd.

uitreiking regenboogvlag