Uitslag Sportverkiezing 2015-2016

01 oktober 2016

Softbalster Dinet Oosting, hockeyer Wil Dielis, judoka Jelle Snippe, FC Twente Vrouwen en “Noabersport” winnen

Sportvrouw 2015 – 2016

In deze categorie waren para-dressuuramazone Lotte Krijnsen, softbalster Dinet Oosting en triathlete Pien Keulstra genomineerd.

Winnaar is geworden: Dinet Oosting. Bij het publiek behaalde Dinet met 44% van de stemmen een ruime meerderheid. Oordeel van de vakjury: Dinet is een waardevolle kracht in het Nederlandse softbalteam en behaalde een historische vierde plaats op het WK. Softbal staat in Tokio weer op het Olympisch programma, mede daardoor was dit WK een belangrijk moment op weg naar de OS 2020. Tevens zeer sterke deelname van Dinet aan de European Cup, waarin ze niet voor niets werd gekozen tot beste slagvrouw van het toernooi. Dinet is nog actief in de jeugdcommissie van Tex Town Tigers en hopelijk keert ze ooit terug om het team een kwaliteitsimpuls te geven. Dinet is daarnaast werkzaam als vakleerkracht bewegingsonderwijs en geeft vanuit die rol een goed voorbeeld aan kinderen als sportvrouw van het jaar.

Sportman

In deze categorie waren handbiker Johan Reekers, hockeyer Wil Dielis en atleet Quinten Stern genomineerd.

Winnaar is geworden: Wil Dielis. Wil blijkt een ware publiekslieveling, want hij haalde hier bijna 60% van de stemmen binnen. Wil is een actieve hockeyer en spelend voor EHV in Enschede. In mei 2016 veroverde Wil op het WK Hockey in Australië het goud met het Nederlands Elftal 60 plus. Wil speelde op dit WK alle wedstrijden en werd niet één keer gewisseld.

Bovendien is het mooi dat Wil laat zien dat je ook op oudere leeftijd nog heel actief kunt sporten. Hiermee geeft Wil een mooi voorbeeld hoe je fit door het leven blijft gaan en inspireert hij veel Enschedeers.

Sporttalent

In deze categorie waren judoka Jelle Snippe, klimster Sam Swalue en judoka Renee van Harselaar genomineerd.

Winnaar is geworden: Jelle Snippe. Oordeel van de vakjury: Jelle, uitkomend voor Stichting Judosport Oost, is een groot talent met al veel ervaringen op grote internationale toernooien in een zwaar bevochten sport. Als judotalent is Jelle bezig om via de Nederlandse top aansluiting te krijgen bij de Europese top in zijn leeftijdscategorie. Jelle zit inmiddels in het fulltime programma op Papendal.

Sportploeg

In deze categorie waren de judoploeg van Stichting Judosport Oost en de FC Twente Vrouwen genomineerd.

Winnaar is geworden: FC Twente Vrouwen. Zowel bij de publieksstemmen als de vakjury kreeg FC Twente Vrouwen de voorkeur. Oordeel van de vakjury: sinds de oprichting een topploeg, ondanks alle tegenslag nog steeds aanwezig in de -smalle- top van Nederland. Schakelde vorig jaar in de Champions League op verrassende wijze grootmacht Bayern Munchen uit. Die overwinning maakte misschien wel meer indruk dan alle nationale titels op rij.

Auke Vleer Sportwaarderingsprijs

De Auke Vleer Sportwaarderingsprijs is een prijs, bedoeld voor een sportvereniging, - organisatie of samenwerkingsverband, die sport op een bijzondere manier heeft ingezet in Enschede. De winnaar van de Auke Vleer Sportwaarderingsprijs is gekozen door de Sportadviesraad en de Gemeente Enschede samen.

De winnaar is geworden: het initiatief “Noabersport” van Avanti Wilskracht en een aantal andere sportverenigingen (exacte initiatiefnemers worden morgen nog verder aangevuld). Dit initiatief is genomen toen bekend werd dat het AZC in Glanerbrug zou komen. Naast veel weerstand in Glanerbrug, hebben een aantal betrokken sportverenigingen juist gekeken hoe zij sport als middel in kunnen zetten door juist hun gastvrijheid (als noaber) te tonen en te kijken wat zij kunnen betekenen voor de asielzoekers. Het project is uiteindelijk nog niet van start gegaan, omdat het AZC er (nog) niet is. Maar de manier waarop de verenigingen het initiatief hebben genomen, wordt erg gewaardeerd.

Vakjury

De vakjury heeft vanuit alle aanmeldingen de genomineerden geselecteerd in de categorieën sportman, sportvrouw, sporttalent en sportploeg van Enschede. Daarnaast heeft de vakjury per categorie een winnaar uitgekozen. De stemmen van de vakjury en publieksstemmen tellen beide voor 50% mee.

De vakjury bestond uit:

  • Marti ten Kate: ex-profmarathonloper en werkzaam bij het NOC*NSF
  • Joost Posthuma: ex-prof wielrenner
  • Harry Dost: lid van de Sportadviesraad
  • Ralph Blijlevens: sportjournalist Tubantia

Publieksstemmen

Omdat de Sportverkiezing voor het eerst in een nieuw jasje is gestoken, was er ook voor het eerst de mogelijkheid voor het publiek om zijn of haar stem uit te brengen. Van donderdag 15 september tot en met dinsdag 27 september kon het publiek stemmen. Ruim 2600 mensen hebben de moeite genomen om hun stem uit te brengen en hun favoriete sportheld(en) aan de felbegeerde titel te helpen.

Naast een stem uitbrengen, konden mensen hun e-mailadres achterlaten om zo kans te maken op een “jaar lang gratis sporten”. Winnaar van deze actie is Maaike van Oenen uit Enschede geworden. 

De winnaars van de sportverkiezing 2016