Vanaf 1 april Ja-sticker voor bezorging reclamedrukwerk

Foto van de Ja sticker
16 maart 2022

Enschede onderneemt actie tegen papierverspilling

Vanaf 1 april 2022 (geen grap) geldt in Enschede de Ja-sticker. Met dit systeem ontvangen inwoners alléén ongeadresseerde reclamefolders als zij een Ja-sticker op hun brievenbus plakken. Hiermee pakt de gemeente papierverspilling als gevolg van onnodig bezorgde reclamefolders aan. Naar verwachting resulteert het systeem in een jaarlijkse papierbesparing van ongeveer 640.000 kg. Eind 2019 nam de gemeenteraad van Enschede een motie aan waarin gevraagd werd een dergelijke sticker in te voeren.

Wethouder Jurgen van Houdt: “Met het nieuwe systeem wil de gemeente papierverspilling verminderen. Een gemiddeld huishouden ontvangt per jaar zo’n 26 kilo reclamedrukwerk. Een groot deel hiervan belandt ongelezen bij het oud papier. Met de Ja-sticker ontvangen alleen de huishoudens die daar prijs op stellen nog reclamefolders. Diverse Nederlandse gemeenten hebben de hoeveelheid papierafval met deze aanpak al aanzienlijk verminderd. Ook Enschede voert de Ja-sticker nu in om daarmee bij te dragen aan een duurzame gemeente.”

Nieuwe bezorgregels

Bij het nieuwe systeem met de Ja-sticker draaien de regels voor het bezorgen van reclamefolders om. Inwoners hoeven het niet langer aan te geven als ze géén reclame willen ontvangen, maar plakken een Ja-sticker als ze wél folders willen ontvangen. Voor huis-aan-huis bladen verandert er niets. Deze worden overal bezorgd, tenzij een inwoner met een Nee/Nee sticker aangeeft hier geen prijs op te stellen. De Ja-sticker en de Nee/Nee-sticker zijn kosteloos af te halen in het Stadskantoor en andere gemeentelijke servicecentra.

Meer informatie over het systeem is te vinden op enschede.nl/ja-sticker.