Verklaring door burgemeester Onno van Veldhuizen n.a.v. het incident van 7 mei 2019 in Stadsdeel Oost

13 mei 2019

Onderstaande verklaring is afgelegd door burgemeester Onno van Veldhuizen aan het begin van de vergadering van de raad van de gemeente Enschede op 13 mei 2019.

Voor ik inga op het incident dat zich vorige week dinsdag heeft afgespeeld in Stadsdeel Oost, wil ik de raad danken voor de ruimte en het vertrouwen die ons de afgelopen dagen geboden zijn om ons werk goed en zorgvuldig te doen.

Wat vorige week dinsdag begon als een ruzietje tussen enkele kinderen, heeft diezelfde avond nog geleid tot het vertrek van een Syrisch gezin uit hun woning in Dolphia. Een gezin dat opnieuw moest vluchten. Niet vanwege een oorlog of vervolging, maar vanwege één of meer boze ouders die van mening zijn dat hun kind onrecht is aangedaan en daarom bij het gezin zijn langs gegaan om orde op zaken te stellen.

Stel u even voor: na een lange periode van onzekerheid vind je in Enschede een plek waarvan je hoopt met je gezin weer tot rust te kunnen komen en het normale leven weer te kunnen oppakken. Je woont er amper vier, vijf maanden, spreekt slechts gebrekkig Nederlands en dan wordt er aangebeld door mensen die verhaal komen halen…..

Enkele buurtgenoten dringen je woning binnen en nemen de vader en de moeder mee naar buiten. Beide ouders worden ernstig mishandeld in aanwezigheid van een grote groep buurtgenoten. U zult zich afvragen: hoe komt het dat het zo lang moet duren voordat de politie een helder beeld heeft van wat zich die dinsdag heeft afgespeeld? Dat komt omdat teveel mensen zich niet durven uitspreken. Soms uit angst. Soms uit schaamte. Misschien soms uit instemming.

Het lichamelijk letsel van de vader en de moeder wordt vastgesteld door de huisarts. Maar er is ook emotionele schade. Bij de slachtoffers en bij hun kinderen! En niet te vergeten, wat doet het met de kinderen van diegenen die het recht in eigen hand nemen? Dit is niet het voorbeeld dat we onze kinderen willen meegeven.

Dit is niet ons Enschede. Dit is niet het Enschede waar ruimte is voor iedereen die zich aan de grondwet houdt. En dit kan en mag ook ons Dolphia niet zijn. De goeden mogen niet onder de slechten lijden.

Er is de afgelopen jaren veel tijd, geld en energie geïnvesteerd in dit deel van de stad. Door tal van organisaties, waaronder de woningbouwcorporatie en de gemeente, maar ook door heel veel mensen uit Dolphia zelf. Het buurthuis staat er dankzij de inzet van veel mensen die het beste met de wijk voorhebben. Daar past een incident als dat van afgelopen dinsdag niet in. Dat breekt in één avond meer af dan er in lange tijd is opgebouwd en dat mogen we niet laten gebeuren.

In overleg met politie en justitie moesten we de afgelopen dagen zeer terughoudend zijn met het verstrekken van informatie. Waarheidsvinding staat centraal. De daders mogen niet vrijuit gaan. Niemand tuigt een vader en moeder af voor de ogen van een groep buurtgenoten zonder verantwoording af te leggen. Niemand speelt voor eigen rechter en deelt lijfstraffen uit.

We spreken onze diepste afkeuring uit over wat zich vorige week dinsdag in onze stad heeft afgespeeld. Het is onze gezamenlijke opdracht als stad en individu om voor rechtvaardigheid te zorgen wil deze schandvlek niet aan ons blijven kleven.