Vier zomerscholen in Enschede

27 mei 2020

In de wijken Twekkelerveld, Hogeland, Enschede-Noord en Glanerbrug is er een zomerschool voor kinderen uit het basisonderwijs.

Ouders van de deelnemende scholen worden binnenkort door hun school geïnformeerd.

Voorkomen van het wegzakken van kennis en vaardigheden

“Eigenlijk is zes weken zomervakantie voor sommige kinderen te lang”, zegt Rianne Buist, directeur van OBS Glanerbrug-Zuid. Zij is één van de initiatiefnemers van Zomerschool Glanerbrug. “Zo’n lange zomervakantie was ooit bedoeld zodat kinderen thuis konden helpen met de oogst. Dat is nu helemaal niet meer aan de orde.“ Gert-Jan Aarnink, directeur van de Paulusschool (IKC Universum) in de wijk Twekkelerveld vult aan: “Nu zien we dat bij een aantal kinderen kennis en vaardigheden in zo’n lange periode wegzakt. Dat maakt de start na de zomervakantie moeilijker. Voor de kinderen is dat ontzettend jammer. Met de zomerschool kunnen kinderen een vliegende start maken in het nieuwe schooljaar.”

Zomerscholen extra belangrijk door corona

Het idee om zomerscholen te organiseren bestond al vóór de coronacrisis. “Door de sluiting van scholen vanwege corona is het wel extra belangrijk geworden”, vertelt wethouder June Nods van onderwijs. “Er zijn kinderen die meer moeite hebben gehad met het onderwijs-op-afstand. Zij kunnen een steuntje in de rug extra goed kunnen gebruiken.”

Zomerschool per wijk

De zomerscholen worden georganiseerd door Integrale Kindcentra (IKC’s) in de wijk. In het IKC werken één of meerdere scholen samen met de kinderopvang.  

  • Zomerschool Universum (Twekkelerveld) wordt georganiseerd vanuit IKC Universum,
  • Zomerschool Enschede-Noord wordt georganiseerd door de IKC’s Deppenbroek en Menkotoren,
  • Zomerschool Glanerbrug wordt georganiseerd door de IKC’s Glanerbrug-Zuid en Glanerbrug Noord, en
  • Zomerschool Hogeland wordt georganiseerd door IKC Willem Wilmink.

Alle zomerscholen duren twee weken in de zomervakantie

De invulling verschilt per school. Zo is de Zomerschool Glanerbrug er voor kinderen van groep 5 en 6, terwijl Zomerschool Universum er is voor kinderen van groep 3 tot en met 6. Via de scholen worden de ouders geïnformeerd over de zomerschool in hun wijk.