Vlogs om jongeren te wijzen op risico uitbuiting

11 november 2020

Hoe kun je jongeren alert maken dat ze niet in handen vallen van uitbuiting zoals loverboys of drugsrunners?

Vaak is het niet duidelijk dat de aandacht van iemand anders een kwade bedoeling heeft, namelijk de jongere gebruiken voor eigen winst. Via www.stopuitbuiting.nu spelen Twentse jongeren situaties na die herkenbaar zijn voor leeftijdgenoten.

Bewust maken van risico's

“Ik hoop dat deze Twentse filmpjes viral gaan onder jongeren”, zegt Jurgen van Houdt, wethouder van de gemeente Enschede. “We proberen op deze manier jongeren te bereiken en hen bewust te maken van de risico’s. Loverboys en ook -girls gaan zo geraffineerd te werk. Ze palmen je helemaal in en betrekken hun slachtoffers bij criminele praktijken. Het kan dan gaan om seksuele uitbuiting, gedwongen prostitutie en criminele uitbuiting. Loverboys gebruiken daarbij steeds hardere tactieken. Daarom: elke jongere die we uit de handen van deze misdadigers kunnen houden, is er één“.

Signalen herkennen en hulp vragen

Dat aansprekende voorlichting helpt om signalen te herkennen en hulp te vragen is ook de overtuiging van het Meldpunt Loverboyproblematiek Twente. Jongeren worden verliefd op een voor hen speciaal iemand, of zijn blij met een nieuwe vriend, vriendin of vriendengroep. juist dat gevoel van het hebben van die speciale band maakt jongeren soms kwetsbaar voor manipulatie, chantage, misbruik en uitbuiting.

De vlogs op de site zijn aansprekende voorbeelden die jongeren en ouders helpen om signalen te herkennen. Voor hulp en vragen, maar ook als je je zorgen maakt om een vriend of vriendin, kun je terecht bij het meldpunt via de website: stopuitbuiting.nu