Wedstrijd AZ – Royal Antwerp FC wordt gespeeld zonder ‘uit-publiek’

20 augustus 2019

Burgemeester Onno van Veldhuizen heeft na overleg met de politie, het Openbaar Ministerie, vertegenwoordigers van AZ Alkmaar, FC Twente en de KNVB, besloten dat de wedstrijd AZ –  Royal Antwerp FC donderdagavond alleen doorgang kan vinden zonder de komst van het ‘uit-publiek’.

Supporters van AZ (officieel de thuisspelende club) zijn welkom in het stadion van FC Twente.

“Afgelopen vrijdag hebben we gekeken of we AZ konden helpen door het stadion van FC Twente beschikbaar te stellen voor de wedstrijd tegen Antwerp. Dat verzoek kwam tot ons nadat afgelopen vrijdag bleek dat het stadion van FC Den Haag niet gebruikt kon worden met het oog op dreigende openbare ordeverstoringen”, aldus de burgemeester van Enschede.

“Zoals iedereen weet kan AZ niet in eigen huis spelen vanwege problemen met het dak van het stadion. In Enschede weten we tot welke problemen dat kan leiden en daarom werken we graag mee aan een oplossing. Op basis van de informatie die voorafgaand aan dit soort wedstrijden wordt verzameld, moesten we in de driehoek (het overleg tussen de politie, het openbaar ministerie en de burgemeester) tot de conclusie komen dat het handhaven van de openbare orde en veiligheid in de stad en rond het stadion onvoldoende gewaarborgd kan worden. Daar speelt bij mee dat we donderdag in de stad twee andere grote publieks-evenementen hebben. Om te voorkomen dat de wedstrijd geen doorgang kon vinden heb ik besloten dat de wedstrijd alleen gespeeld kan worden zonder uit-publiek”, geeft de burgemeester aan.

Inmiddels heeft AZ contact gehad met UEFA en heeft de voetbalbond ingestemd met deze oplossing. De wedstrijd van donderdag is alleen toegankelijk voor AZ-supporters die in het bezit zijn van een toegangskaart. De verkoop daarvan is in handen van AZ. Er zijn geen kaarten beschikbaar voor de vrije verkoop.