Wees alert op de eikenprocessierups

29 mei 2019

In mei, juni en juli komen eikenprocessierupsen voor.

Deze rupsen hebben een grijsgrauwe kleur met lichtgekleurde zijden en lange brandharen. De brandharen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. Raak de eikenprocessierupsen daarom niet aan.

 Wat doet de gemeente?

De gemeente bestrijdt de eikenprocessierups volgens de landelijke ‘leidraad beheersing eikenprocessierups’ op risicoplekken. Dit zijn bijvoorbeeld plekken bij scholen of drukbezochte voet- en fietspaden. Op enschede.nl/eikenprocessierups vindt u een kaart waarop u kunt zien waar de eikenprocessierups is waargenomen. Aanvullend markeert de gemeente op plekken met een (rood-wit) lint met de tekst "Pas op eikenprocessierups”. Nu de rupsen in vrijwel alle eikenbomen voorkomen, kan de gemeente niet alle plekken in beeld brengen. Komt een plek niet op de kaart voor of hangt er geen lint, dan betekent dat niet dat er geen eikenprocessierupsen zijn. Blijf daarom zelf goed opletten.

Biodiversiteit

De verwachting is dat de rups de komende jaren overlast blijft geven. Daarom is de aanpak van de gemeente op de lange termijn gericht op het herstel van het natuurlijk evenwicht. Door het versterken en vergroten van de biodiversiteit, door bijvoorbeeld het aanleggen van bloemenlinten en biodivers maaien, krijgen de natuurlijke vijanden van de rups meer kans.

Wat kunt u doen?

Probeer contact met rupsen, zoals (oude) brandharen en nesten te vermijden. Zorg bij bezoek aan een gebied met eikenprocessierusp voor goede bedekking van hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Vertel ook kinderen over de risico’s. Laat u uw hond uit in de buurt van eikenbomen? Let dan extra op. De eikenprocessierups kan ook bij dieren voor gezondheidsklachten zorgen.  

Ziet u een nest van de eikenprocessierups? Dan hoeft u alleen risicolocaties te melden bij de gemeente, tel. 053) 481 76 00 of via enschede.nl/eikenprocessierups. Heeft u een nest in uw tuin of op eigen terrein, dan bent u zelf verantwoordelijk voor een eventuele aanpak. Schakel altijd een professioneel bedrijf in als u een nest wilt verwijderen.

In aanraking geweest met de rups?

Verwijder de brandharen door de huid met plakband te strippen. Spoel daarna de huid/ogen af/uit met lauw water. Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot 2 weken. Gebruik bij hevige jeuk middelen op basis van menthol. Zijn de klachten ernstiger, ga dan naar de huisarts. Om brandharen uit kleding te krijgen, kunt u de kleding het beste wassen op 60ºC.

Verwar de eikenprocessierups niet met de kleine en grote wintervlinder of groene eikenbladroller. U herkent deze rupsen aan de vaak groene kleur. In tegenstelling tot de eikenprocessierups zijn deze rupsen niet behaard. De rupsen hangen soms aan dunne draadjes aan de boom en vallen wel eens bij mensen op de kleding. De kleine wintervlinder kan een hele (stam van de) eik met zijn spinseldraden inpakken. Eikenprocessierupsen maken vaak nesten in de vorm van grijze tennisballen. De wintervlinder en de eikenbladroller zijn ongevaarlijk. Nesten van deze rupssoort hoeft u niet te melden. Neem bij twijfel altijd contact op met de gemeente.

eikenprocessierups

 

 

 

 

 

 

 

 

 

eikenprocessierups (bron: Wiki)  
kan gezondheidsklachten geven, alleen risicolocaties melden.

groene eikenbladroller

 

 

 

 

 

 

 
eikenbladroller (foto: Leen Moraal/WUR),
geen gezondheidsrisico, melden niet nodig              

kleine wintervlinder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kleine wintervlinder (foto: Leen Moraal/WUR)
geen gezondheidsrisico, melden niet nodig

Kijk op enschede.nl/eikenprocessierups voor meer informatie.