WOZ-waarde van woningen openbaar vanaf 1 oktober

29 september 2016

Vanaf 1 oktober 2016 worden de WOZ-waardes van alle woningen openbaar. Iedereen kan vanaf dat moment de WOZ-waarde van willekeurige woningen in Nederland bekijken en met elkaar vergelijken.

Landelijke database

De WOZ-waarden worden door gemeenten (of in opdracht van de gemeenten door  gemeentelijke belastingkantoren) vastgesteld. De gegevens worden verzameld in een landelijke database. Hierin kunt u eenvoudig een woning aanklikken op een plattegrond of het adres van een woning ingeven.

Alleen de WOZ-waarde

Alleen de voor 2016 geldende WOZ-waarde (met peildatum 1-1-2015) van een woning wordt getoond en gegevens uit de Basisadministratie Adressen en Gebouwen (BAG). Vanaf eind februari 2017 zijn de nieuwe waarden met peildatum 1-1-2016 te raadplegen. Andere gegevens zoals de eigenaar, de verkoopprijs of taxatieverslag van de woning worden niet getoond. 

WOZ-waarden van alle GBT-gemeenten inzichtelijk 

Per 1 oktober maakt het GBT de WOZ-waarden van alle woningen in haar verzorgingsgebied inzichtelijk via een lokale WOZ-viewer op de website van het GBT. Daarbij maakt het niet uit of een gemeente wel of niet aangesloten is op de landelijke database. De WOZ-viewer  voor Almelo, Berkelland, Borne, Bronckhorst, Enschede, Haaksbergen, Hengelo, Losser en Oldenzaal  is vanaf 1 oktober te vinden op gbtwente.nl

Aangesloten gemeenten

Landelijk gezien is op dit moment slechts een kwart van de gemeenten aangesloten op de nieuwe database. Het GBT voert voor negen gemeenten WOZ-taken uit. Meer dan de helft daarvan is door het GBT inmiddels succesvol aangesloten op de landelijke database. Het gaat om Almelo, Borne, Enschede, Hengelo en Losser. De gemeenten Berkelland, Bronckhorst, Haaksbergen en Oldenzaal worden de komende tijd aangesloten op de landelijke database. De landelijke database is te benaderen via www.woz-waardeloket.nl.