NIX zonder ID, mysteryshoppers op pad

07 september 2023
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws

In september staat de actieperiode NIXzonderID weer voor de deur! Van 11 t/m 30 september geven alle gemeenten weer extra aandacht aan het belang van de ID vraag bij de verkoop van alcohol.

Ook wij doen mee aan deze actie. Vragen naar ID is namelijk de basis voor naleving. Uit het laatste landelijke nalevingsonderzoek blijkt dat dit nu nog maar in iets meer dan de helft van de gevallen gebeurt.
Door samen te werken kunnen we dat veranderen.

Wat gaat er gebeuren?


Tijdens de actieperiode gaan getrainde mysteryshoppers van Bureau Objectief op pad in Enschede om de teamleden van supermarkten, sportkantines, horecagelegenheden, cafetaria's en slijterijen te ondersteunen bij het verbeteren van de ID vraag:

  1. De mysteryshoppers proberen alcohol aan te kopen en op het moment dat zij naar ID worden gevraagd maakt hij/zij zichzelf feestelijk bekend.
  2. Wordt er niet naar ID gevraagd? - dan geeft de mysteryshopper gerichte tips aan de medewerker hoe hij of zij het de volgende keer beter kan doen. 
  3. In beide gevallen laat de mysteryshopper een poster achter met hierop info en directe links naar gratis beschikbare online trainingen zoals de NIX Challenge* en de E-learning 'Voor elkaar'**. 

Ook laten de mysteryshoppers een hulpmaterialenpakket achter met hierin posters en stickers die helpen bij het verbeteren van de ID vraag. 

Waarom deze actie


Deze specifieke actie vindt dit jaar voor het eerst plaats. In totaal vinden er bijna 1.000 feedbackbezoeken plaats verspreid over zo’n 40 gemeenten door heel Nederland. Dit laat zien dat er op landelijke schaal een grote behoefte is om verkoopmedewerkers te ondersteunen. 

Wij doen mee aan deze actie om de ID vraag bij het kopen van alcohol te verbeteren. Uit eerder onderzoek is gebleken dat periodieke mysteryshop bezoeken in combinatie met gerichte feedback helpt de ID vraag te stellen. Een eenmalige actie maakt het  verschil niet, maar door mee te doen aan deze actie zetten we een stap in de goede richting. Deze campagne is dan ook onderdeel van het Preventie- en Handhavingsplan Alcohol.

Alleen door samen te werken zorgen we voor NIX zonder ID!