GroenBlauw Twekkelerveld

Voorbeeld van de nog te graven beek in de groene zone onder de hoogspanningslijnen in Twekkelerveld

Wanneer het hard regent, komt een aantal straten in Twekkelerveld onder water te staan. Met name rondom de Goolkatenweg en in de Pijlhovestraat kan de riolering al dat water niet aan. Met het omvangrijke project GroenBlauw Twekkelerveld gaat de gemeente dit aanpakken. Nieuwe riolering en een nieuwe beek bieden ruimte om water tijdelijk op te slaan en af te voeren. Tegelijkertijd gaan deze aanpassingen hittestress en droogte tegen en verbeteren ze de biodiversiteit. Zo bereiden we Enschede voor op extreme weersomstandigheden en verhogen we de leefkwaliteit in Twekkelerveld.      

Deze werkzaamheden vallen onder GroenBlauw Twekkelerveld

  • We leggen extra rioleringen aan voor de afvoer van schoon water in de Goolkatenweg, Minister Loudonlaan, Lambertus Buddestraat, Otto van Taverenstraat en onder de velden van het sportpark Rigtersbleek. 
  • In de Pijlhovestraat leggen we goten met roosters aan om het water af te voeren. Het ontwerp voor deze roosters is gemaakt door Mart van Ulzen, leerling van basisschool De Zevenster. Nieuwsgierig? Lees het nieuwsbericht over de ontwerpwedstrijd
  • In de groene zone tussen de Lambertus Buddestraat, de Toekomststraat en de Spoordijkstraat graven we een greppel van 60 centimeter diep. Deze volgt ongeveer dezelfde route als de hoogspanningsdraden. Bij regen vult de greppel zich met water en wordt deze een beek. Dit water zakt deels in de grond. De rest wordt afgevoerd naar het Twentekanaal. We leggen de beek aan samen met het Waterschap. De beek noemen we een ‘blauwe ader’.  
  • De velden rondom de beek worden verlaagd. Bij zeer zware buien vangen deze plekken het water tijdelijk op. Daarna wordt het water beetje bij beetje afgevoerd door de beek naar het Twentekanaal. 
  • Het gebied onder de hoogspanningsmasten richten we opnieuw in met bomen, planten en paadjes. 
  • We maken de Goolkatenweg en de Spoordijkstraat veiliger voor het verkeer. 

Video-animatie blauwe ader

Nieuwsgierig hoe de groen-blauwe zone eruit komt te zien? Bekijk dan deze video-animatie. Dit is alleen om een idee te geven over hoe het zou kunnen worden. Het is geen weergave van het definitieve ontwerp.      

 

Plattegrond met werkzaamheden

Alle werkzaamheden worden toegelicht op een plattegrond. U kunt deze als pdf-document inzien:

PDFPdf van de GroenBlauw Twekkelerveld-plattegrond

Planning

We hopen voor de zomer van 2021 te starten met de werkzaamheden. Zoals u ziet moet er veel gebeuren. Dit kan niet allemaal in één keer. Met de aannemer bepalen we wanneer we in welke straat aan het werk gaan. Omwonenden ontvangen een brief wanneer we in of rondom hun straat aan het werk gaan. Zodra we meer inzicht hebben in de planning, vermelden wij dit op deze webpagina. 

Heeft u vragen?

Als u vragen heeft of iets wilt melden dan kunt u terecht bij projectleider Alice Kuil. Ze is te bereiken op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 9.00 en 17.00 uur. U kunt haar mailen op groenblauw-twekkelerveld@enschede.nl

Bij hevige regenval stroomt de beek over en bieden de verlaagde velden ruimte om het water tijdelijk op te slaan.