GroenBlauw Twekkelerveld

Voorbeeld van de nog te graven beek in de groene zone onder de hoogspanningslijnen in Twekkelerveld

Wanneer het hard regent, komt een aantal straten in Twekkelerveld onder water te staan. Met name rondom de Goolkatenweg en in de Pijlhovestraat kan de riolering al dat water niet aan. Met het omvangrijke project GroenBlauw Twekkelerveld gaat de gemeente dit aanpakken. Nieuwe riolering en een nieuwe beek bieden ruimte om water tijdelijk op te slaan en af te voeren. Tegelijkertijd gaan deze aanpassingen hittestress en droogte tegen en verbeteren ze de biodiversiteit. Zo bereiden we Enschede voor op extreme weersomstandigheden en verhogen we de leefkwaliteit in Twekkelerveld.      

Deze werkzaamheden vallen onder GroenBlauw Twekkelerveld

  • We leggen extra rioleringen aan voor de afvoer van schoon water in de Goolkatenweg, Minister Loudonlaan, Lambertus Buddestraat, Otto van Taverenstraat en onder de velden van het sportpark Rigtersbleek. 
  • In de Pijlhovestraat leggen we goten met roosters aan om het water af te voeren. Het ontwerp voor deze roosters is gemaakt door Mart van Ulzen, leerling van basisschool De Zevenster.
  • In de groene zone tussen de Lambertus Buddestraat, de Toekomststraat en de Spoordijkstraat graven we een greppel van 60 centimeter diep. Deze volgt ongeveer dezelfde route als de hoogspanningsdraden. Bij regen vult de greppel zich met water en wordt deze een beek. Dit water zakt deels in de grond. De rest wordt afgevoerd naar het Twentekanaal. We leggen de beek aan samen met het Waterschap. De beek noemen we een ‘blauwe ader’.  
  • De velden rondom de beek worden verlaagd. Bij zeer zware buien vangen deze plekken het water tijdelijk op. Daarna wordt het water beetje bij beetje afgevoerd door de beek naar het Twentekanaal. 
  • Het gebied onder de hoogspanningsmasten richten we opnieuw in met bomen, planten en paadjes. 
  • We maken de Goolkatenweg en de Spoordijkstraat veiliger voor het verkeer. 

Video-animatie blauwe ader

Nieuwsgierig hoe de groen-blauwe zone eruit komt te zien? Bekijk dan deze video-animatie. Dit is alleen om een idee te geven over hoe het zou kunnen worden. Het is geen weergave van het definitieve ontwerp.      

 

Plattegrond met werkzaamheden

Alle werkzaamheden worden toegelicht op een plattegrond. U kunt deze als pdf-document inzien:

PDFPdf van de GroenBlauw Twekkelerveld-plattegrond

Nieuwsbrief

Lees het laatste nieuws over GroenBlauw Twekkelerveld in de PDFnieuwsbrief

Planning

Het werk wordt uitgevoerd in meerdere fases. Hierdoor kan water altijd afgevoerd worden. En is de overlast voor u zo klein mogelijk. Hier leest u de globale planning. Het kan zijn dat hier wijzigingen in komen in de loop van de tijd. In elke fase informeren we bewoners op tijd over de werkzaamheden en wat deze betekenen voor hen.

Altijd op de hoogte met de app GroenBlauw Twekkelerveld

Met de app GroenBlauw Twekkelerveld van NTP ontvangt u altijd meteen de laatste informatie over de werkzaamheden. Download de gratis app via uw app-store (iOS en Android).

Afgerond

Het nieuwe riool onder de kruising van de Pijlhovestraat, Lambertus Buddestraat en de G.J. van Heekstraat is aangelegd

Fase 1

In de groene zone onder de hoogspanningsleidingen is grond weggegraven voor verlagingen in het gras. Ook is de greppel voor de beek gegraven. De velden zijn ingezaaid.

Fase 2

Voor de huizen met de huisnummers 1 tot en met 18 in de Otto van Taverenstraat is extra riolering aangelegd voor de afvoer van schoon water.

Fase 3

In de Lambertus Buddestraat is extra riolering aangelegd voor de afvoer van schoon water.

Fase 4 – zomer 2022

Ook onder sportpark Rigtersbleek komt een schoonwaterriool. Dit gebeurt tijdens de zomerstop van de sportwedstrijden. De BSO op het sportpark blijft bereikbaar. Een verkeersregelaar zorgt ervoor dat ouders en kinderen veilig de BSO kunnen bereiken.

In de Pijlhovestraat worden de goten met roosters aangelegd. De goten voeren water af naar het nieuwe regenwaterriool in de Lambertus Buddestraat. De straat blijft bereikbaar voor voetgangers, fietsers en bewoners.

Fase 5 – herfst 2022

In een deel van de Goolkatenweg wordt extra riolering aangelegd voor de afvoer van schoon water. Om dit te kunnen doen, worden twee bomen en het groen ertussenin weggehaald. Hiervoor komen nieuwe bomen en struiken in de plaats. Er komt dus groen voor terug. Met Sportaal, de beheerder van het sportpark, en de bewoners van de Goolkatenweg is afgesproken dat we twee bomen herplanten en de rododendronstruiken herstellen. Ook wordt de Goolkatenweg veiliger gemaakt.

Fase 6 – herfst 2022

Langs de Spoordijkstraat wordt de greppel voor de beek gegraven. Ook verlaagt NTP een paar van de  groene gebieden langs de weg. Hier kan regenwater opvangen worden. De Spoordijkstraat wordt meteen ook een stuk veiliger gemaakt door de weg te versmallen. De Spoordijkstraat wordt als laatste uitgevoerd, na aanleg van de F35. Zo hebben omwonende niet twee keer overlast.

Bewoners van de Minister Loudonlaan gaven aan dat ze graag een groenere straat willen die klaar is voor het klimaat van de toekomst. Daarom is er besloten om van de Minister Loudonlaan een apart project te maken. We gaan eerst in gesprek met de bewoners over hun wensen. Daarna worden de werkzaamheden voorbereid en uitgevoerd. Dit traject vindt plaats tussen voorjaar 2022 en najaar 2023.

Heeft u vragen?

Wilt u meer informatie over de werkzaamheden? Dan kunt u contact opnemen met Ankie Wessel. Zij is de Omgevingsmanager van NTP. U kunt haar mailen via a.wessel@ntp.nl of bellen op 06 - 20 52 58 52

Als u vragen heeft over project GroenBlauw Twekkelerveld of iets wilt melden dan kunt u terecht bij projectleider Rosa Vos. U kunt haar mailen op groenblauw-twekkelerveld@enschede.nl

Enschede en het weer van de toekomst

Het weer is over dertig jaar anders dan nu.

  • Het wordt natter: er komen vaker zware regenbuien voor. Dit maakt de kans op wateroverlast groter. 
  • Het wordt heter: hittegolven komen vaker voor, duren langer en zijn heter. ‘s Nachts blijft het erg warm. De stad warmt op.  
  • Het wordt droger: er zijn lange perioden waarin het juist niet regent. De grond droogt uit en bloemen, planten en bomen verdrogen. 

We bereiden Enschede voor op het weer van de toekomst. De komende jaren maken we Enschede ‘groener’ en ‘blauwer’. We vervangen tegels en asfalt voor planten, struiken en bomen. En we maken meer ruimte om regenwater op te vangen. Bekijk de video om hier meer over te weten te komen. 

GroenBlauw Twekkelerveld is onderdeel van project Nieuw Twekkelerveld

nieuw twekkelerveld