Bijzonder 5-sterren hotel in aanbouw bij Stichting boerderij de Viermarken

16 juli 2019

Al weken klinkt er elke dinsdag en woensdag het geluid van gezaag en getimmer onder de kapschuur van Stichting Boerderij de Viermarken.

Een medewerker van de Viermarken loopt samen met de leerlingen van Onderwijscentrum het Roessingh (OCR) en hun docent rond het erf, geconcentreerd op zoek naar takjes, dennenappels en andere materialen. Een aantal weken geleden hebben zij namelijk van twee vrijwilligers van het IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid), van alles geleerd over het wel en wee van de wilde bijen.

Zo hoorden zij dat de Nederlandse wilde bijen in gevaar zijn. De helft van alle 358 bijensoorten is bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening. Tachtig procent van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Wilde bijen zijn dus onmisbaar voor de productie van ons voedsel. Ook op de ecologische moestuin van de Viermarken verrichten zij dus belangrijk werk. Dankzij een subsidie van Natuur en Milieu Overijssel is het mogelijk gemaakt dat er in een BIJzondere samenwerking tussen de Viermarken, OCR en IVN, een heus 5-sterren hotel voor de wilde bijen en andere insecten wordt gebouwd. Dat hebben deze belangrijke beestjes zeker verdiend!

Het bijenhotel wordt nog voor de zomervakantie op het terrein van het OCR geplaatst zodat het hotel naast een waardevol onderkomen voor de wilde bijen, ook een belangrijke educatieve bijdrage voor het onderwijscentrum kan bieden, mede verzorgd door het IVN Enschede.

Afbeelding met kinderen bij het bijenhotel Afbeelding met het bijenhotel