De wereld achter gamen

Ivan Aloise in de klas
13 oktober 2021

Ivan Aloise is projectleider van Jeugdwerk Online en werkt bij het wijkteam Enschede

Kort geleden kwam hij met zijn team bij groep 7/8 van basisschool Twekkerveld in de klas. Daar vertelde hij over de wereld achter het gamen.  De leerlingen hingen al snel aan zijn lippen. Zij hoorden wat positief is aan het gamen, maar ook van de gevaren die het soms met zich meebrengt.

Positief aan het gamen is het leren van de Engels taal. Maar ook hoe je problemen moet oplossen en hoe je moet samenwerken. Bovendien leer je makkelijk veel mensen kennen. Als gevaren gaf Ivan aan dat gamers soms onder druk worden gezet door de groep, dat ze niet altijd weten met wie ze spelen of met wie ze contact hebben via social media.

Ivan wees de kinderen er op bij het gamen altijd voorzichtig te zijn en gaf ze wijze raad. Vertel altijd aan iemand die je vertrouwt waar je naartoe gaat en met wie. Vertel het ook als je vreemde plaatjes of vragen krijgt. Tot slot gaf hij alle leerlingen zijn gegevens zodat ze ook met hem contact op kunnen nemen. Om te kunnen gamen, maar ook met vragen of een vertrouwelijk gesprek.