Midwinterhoornblazen in het Ledeboerpark

midwinterhoornblazers bij de waterput van bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner
26 november 2019

Ook deze winter klinkt de Twentse midwinterhoorn bij de waterput van bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner van 14.00 tot 16.00 uur in het Ledeboerpark.

Dit vindt plaats op de volgende zondagen: 1, 8, 15, 22, 29 december en 5 januari.

Cultureel erfgoed

Sinds enkele jaren is het midwinterhoornblazen als Oost-Nederlandse traditie opgenomen in de lijst van nationaal cultureel erfgoed. Deze erkenning is belangrijk, want daarmee blijft de traditie, die van ouder op kind wordt doorgegeven, bewaard.

Ideale plek

Volgens een oude traditie mag er geblazen worden in de periode vanaf de eerste Adventszondag tot aan Driekoningen. Op de hoge es bij bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner, een sfeervol Twents los hoes uit 1775, klinkt het geluid van de midwinterhoorns ver door. Daarom is dit een ideale plek voor de Enschedese midwinterhoornblazers.

Aankondigen kerstfeest

Over de oorsprong van het midwinterhoornblazen bestaan meerdere verhalen. In de Germaanse tijd werd er rond de kortste dag, 21 december, op hoorns geblazen om de duisternis te verjagen en het licht op te roepen. Ook werden de hoorns gebruikt als communicatiemiddel om elkaar te berichten. Zoals zovele tradities is het midwinterhoornblazen gekerstend. Nu speelt men om het kerstfeest aan te kondigen. Over de hele wereld wordt door volkeren op grote hoorns geblazen.

Op enschedesemidwinterhoornblazers.nl van de Stichting Midwinterhoornblazen Twente staat alle informatie over midwinterhoorns en blaasdemonstraties.