​​​​​​​Uitdagend zomerprogramma in Enschede

MaakLab 3d pen in gebruik door kinderen
13 juli 2021

Zomer 2021 staat in het teken van het beleven en ervaren van maakcultuur & technologie.

Tijdens de Maakdagen, die Tetem van juli t/m september met haar samenwerkingspartners in Twente organiseert, creëer je je eigen Maak Experience met tal van techniekworkshops.

De Maakdagen in Enschede vinden op de volgende data en locaties plaats:

  • 21 en 28 juli, 4, 11 en 18 augustus - De Museumfabriek
  • 21 en 28 augustus - Bibliotheek locatie Centrum
  • 4 september  -Bibliotheek locatie Zuid
  • 5 september - Wilminktheater
  • 8 september - Bibliotheek locatie Stadsveld
  • 15 september - Bibliotheek locatie Glanerbrug

Maakdag | Creëer je eigen Maak Experience

Een Maakdag biedt een uitdagend programma van ruim twee uur waarin je - in vaste tijdsloten - in de bibliotheek maak- en programmeerworkshops naar keuze kan volgen. Elk tijdsslot heeft een eigen leeftijdscategorie met passende maakworkshop, zodat elk kind op zijn eigen niveau een nieuwe maakwereld kan ontdekken. Kinderen van 4 t/m 6 jaar leren bijvoorbeeld programmeren met robot Cubetto of zetten een tekenrobot in werking. En 7 t/m 12 jarigen ontdekken een nieuwe virtuele wereld met de VR bril, maken een fotonmobiel of laten robot Homey opdrachten uitvoeren met hun stem. Maar ze kunnen ook zelf bioplastic maken, een hologram ontwerpen of een digitaal muziekinstrument maken. De workshops verschillen per locatie.

Het programma van de Maakdag bestaat altijd uit drie vaste onderdelen die in elk tijdsslot op dezelfde manier worden doorlopen. Bij ontvangst krijgen de deelnemers iets te drinken en ontdekken ze hoe een 3D geprint chocolaatje wordt gemaakt. Als hoofdonderdeel van de Maakdag volgen ze bijvoorbeeld een van bovenstaande - vooraf gekozen - maakworkshops van 60 minuten, waarin ze een nieuwe techniek leren. Aansluitend brengen ze een bezoek aan de Maakcarrousel met een drietal mini-techniekworkshops, waar ze ter plekke een keuze in maken.

Meekijken, meedóen en beleven dat is waar het tijdens de Maakdagen om draait!

Bekijk het complete programma en beschikbare tickets via intranet.tetem.nl/tickets. Per tijdslot zijn een beperkt aantal tickets beschikbaar om de Maakdag veilig te laten plaatsvinden. Tickets voor kinderen en jongeren t/m 18 jaar: € 2 p.p. en voor volwassenen: € 3 p.p.

Duurzaamheid rode draad in High Tech programma

Naast een bezoek aan de Maakdag kunnen kinderen van 8 t/m 12 jaar op woensdag 4 augustus bij Bibliotheek Enschede tevens een High Tech workshop volgen. Tijdens deze workshops worden kinderen op hun eigen leeftijdsniveau uitgedaagd om nieuwe technieken te leren en zich creatief te ontwikkelen binnen verschillende maakprocessen.

Voor de komende twee jaar sluit het thema van de High Tech programmering aan op de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Twentse Maakplaatsen. Op 4 augustus gaan we werken aan bewustwording rond het gebruik van plastic. In de workshop Mechmuis (13:00-14:30 uur voor 8-11 jarigen en 15:00-16:30 uur voor 9-12 jarigen) wordt plastic gesorteerd en wordt onderzocht welke soorten plastic voor hergebruik geschikt zijn. Kinderen gaan zélf aan de slag met het hergebruik van plastic en maken met behulp van sluitgiet-technieken de onderdelen voor het bouwen van een opwindmuis. Aanmelden voor beide workshops is noodzakelijk en kan via de website van de bibliotheek.

Meer informatie over de Maakdagen vind je op de website van Tetem