Vliegveld Twenthe klaar voor opvang asielzoekers

Foto van Hangar 18 op Vliegveld Twenthe
12 januari 2022

Sinds 5 januari 2022 vangen we asielzoekers op in Enschede.

Dit doen we omdat de staatssecretaris ons deze opdracht gegeven heeft. We gebruiken hiervoor 2 gebouwen op de evenementenlocatie op Vliegveld Twenthe. De noodopvang duurt tot uiterlijk 30 juni 2022. Dat is een harde afspraak. Het gaat hierbij om maximaal 500 bewoners.

Steeds nieuwe mensen

Het zijn niet 6 maanden lang dezelfde mensen die op het vliegveld verblijven. Er vertrekken mensen naar een asielzoekerscentrum. Daar gaat hun asielprocedure verder. Er komen dan nieuwe mensen bij op het vliegveld. De bewoners komen uit verschillende landen. Het gaat om gezinnen, alleen reizenden, jong en oud, mannen en vrouwen.

In gebouw C15 en Hangar 18 zijn de verblijf- en slaapruimtes. Tussen beide gebouwen ligt een groot paviljoen voor eten en drinken en voor vermaak. In 2 kleinere paviljoens zijn de douches en wc’s. De bewoners hebben 2 hectare grond tot hun beschikking. Dat is ongeveer 4 voetbalvelden. Een hekwerk om het terrein zorgt voor privacy.

Samen met de Enschedeërs

De afgelopen weken is hard gewerkt om zo snel mogelijk alles klaar te maken voor de aankomst van deze asielzoekers. We zijn blij om te zien hoeveel partijen in de stad samen de handen uit de mouwen staken om hier een succes van te maken! Basic Grooves organiseerde een inzamelingsactie waarbij Enschedeërs onder andere spelletjes, winterjassen, sjaals en mutsen konden inleveren. Ook de Kledingbank Enschede sorteerde kleding en gaf dit aan de opvang. Op 21 en 23 december organiseerden we 2 digitale informatiebijeenkomsten voor omwonenden. Deze bijeenkomsten kunt u terugkijken op onze website.

Meer informatie

We kregen veel vragen over de noodopvang. De vragen en antwoorden daarop vindt u op onze website www.enschede.nl/noodopvang. Staat uw vraag er niet tussen? Mail dan naar noodopvang@enschede.nl. Wilt u zelf wat doen? Mail dan naar helpen@enschede.nl.