Voetbaltoernooi Twekkelerveld in samenwerking met AZC Almelo

Het onderwerp asielzoekers en vluchtelingen is op dit moment een onderwerp waar veel over gesproken wordt

Dit is ook het geval in de jongereninloop in Twekkelerveld. Jongeren hebben erg uiteenlopende meningen over dit onderwerp, vaak gebaseerd op wat ze hebben gezien en gehoord in de media. Mijn stagiaires kwamen op het idee om met dit onderwerp wat te gaan doen.

Na een aantal brainstormsessies te hebben georganiseerd met verschillende bezoekers van de jongereninloop kwamen we tot de conclusie dat het goed zou zijn iets te doen in samenwerking met vluchtelingen. Sport verbroedert is het gezegde en zo hebben we gezamenlijk met het AZC Almelo een voetbaltoernooi georganiseerd voor jongeren. Hier hebben 12 teams aan meegedaan vanuit het AZC Almelo, teams uit Pathmos en uiteraard teams uit Twekkelerveld. De teams uit Twekkelerveld hebben gevoetbald in de nieuwe “Twekkelerveld scoort” t-shirts.

Ik merk dat de beeldvorming van een aantal jongeren is veranderd. Een goed voorbeeld hiervan is dat een jongen aan het begin van het toernooi zijn telefoon extra goed verstopte omdat “die asielzoekers” anders zijn telefoon zouden kunnen stelen. Toen een jongen van een team uit Twekkelerveld aan het eind van de dag zijn telefoon onder de tribune had laten vallen en een jongen van het AZC deze kwam afgeven zag je de verbazing op het gezicht van de jongen. “Ook dit zijn gewoon jongeren, alleen ze hebben jammer genoeg een onveilige thuissituatie waardoor ze nu in Nederland zijn”. 

Het is niet zo dat een voetbaltoernooi de hele problematiek en beeldvorming omtrent vluchtelingen verandert maar het is een bijdrage in de goede richting.

door Michaël Spierings, jongerenwerker